Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 12 flessen gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Lekkere Griekse wijnen

beoordeling

Griekse wijnen vind je niet in de supermarkt. Waarschijnlijk omdat de kleinere wijngaarden niet voldoende volume hebben. Maar op vakantie smaken de wijnen prima, en inderdaad ook de Griekse (Cretense) wijnen van AndereWijn zijn echt goede wijnen.

Ber Hommelberg

Mijn aanrader: Lyrarakis Kotsifali


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Mittelrhein

wijn uit mittelrhein

Mittelrhein is een klein Duits wijngebied, pal aan de Rijn en vrij noordelijk, in de buurt van Bonn. Het is één van de kleinste wijngebieden van Duitsland. De druiven profiteren op de steile hellingen langs de Rijn van de warmte die in de smalle valleien blijft hangen. Er wordt vooral wijn van de Riesling gemaakt. Die hebben veel mineraliteit en karakter dankzij de leisteen en kwartz die je hier in de bodem vindt.

Imposante kliffen langs de Rijn, liefelijke middeleeuwse dorpjes en sprookjesachtige kastelen op de hellingen. En prachtige wijnen met levendige zuren en een tintelende mineraliteit die vooral typisch is voor de Rieslings uit deze regio.

We hebben het over Mittelrhein. Een uitgestrekt gebied langs de Rijn tussen Bingen en Bonn. Met 456 hectare wijnstokken is het één van de kleinste wijnproducerende gebieden van Duitsland. En het is zelfs een krimpende regio. De steile, smalle hellingen zijn zeer arbeidsintensief en niet ongevaarlijk om op te werken.

Maar de wijnboeren die een uitdaging niet uit de weg gaan, profiteren van de warmte die in de smalle valleien blijft hangen. Bovendien staat niets in de weg tussen de zon en de wijnstokken op de hellingen. Samen met de verkoelende werking van de Rijn, is dit een ideaal 'meso-klimaat'. De winters zijn zacht, de lente begint vroeg, de zomers warm en voorzien in voldoende regenwater en de herfst houdt graag aan. Niet alleen fijn voor de wijnstokken maar ook voor de vele toeristen die hier graag een flesje wijn direct bij de boer kopen.

En dikke kans dat het een Riesling is. Mittelrhein staat bekend om zijn Rieslings; rijp, delicate aroma’s en uitgesproken tonen van mineraliteit. Mineraliteit haalt de Riesling vooral uit de bodem. Die bestaat grotendeels uit leisteen, ‘grauwacke’ (type zandsteen met kwarts) en in het noorden, vulkanische gesteente. Op de achtergrond vinden we wijnen van Müller-thurgau, Kerner en Weissburgunder. Spätburgunder vertegenwoordigt de blauwe druivenrassen. Gaan ook uitstekend bij het lezen van de sprookjes die uit deze regio vandaan komen.

© AndereWijn 2008 - 2018 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.