Moldavische wijngebieden

De Moldavische wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als de Franse Bordeaux. Moldavië heeft geen indeling in wijngebieden zoals bijvoorbeeld Hongarije en Frankrijk dat hebben. Specialisten onderscheiden vier grote wijnregio’s.

moldavische wijngebieden

Codru

De bosrijke omgeving van de hoofdstad Chisinau heeft een mild klimaat. Meer dan de helft van de Moldavische wijngaarden bevinden zich hier. Er worden frisse witte wijnen gemaakt maar ook unieke rode wijnen met een bijzondere geschiedenis.

Hier bevindt zich bijvoorbeeld de Romanesti wijnmakerij, ooit familiebezit van de Romanovs. Al honderden jaren worden hier mooie wijnen van Cabernet-Sauvignon en Merlot gemaakt . De beste hebben in de loop der tijden verscheidene prestigieuze internationale prijzen gewonnen.

De regio is daarnaast beroemd vanwege de indrukwekkende wijnkelders van Cricova, Milestii Mici en Branesti. Miljoenen flessen liggen opgeslagen in ondergrondse steengroeves die zijn uitgehouwen voor de aanleg van de hoofdstad Chisinau.

Cricova is met ruim 60 kilometer nog altijd de langste wijnkelder ter wereld. Toeristen worden in auto’s rondgeleid. Verschillende historische wijncollecties worden hier bewaard, zoals de collectie van Hermann Göring, die na de Tweede Wereldoorlog door de Russen naar Moldavië is gebracht.

Dnistrië

Deze regio wordt ook wel de 'Purcari regio' genoemd, naar de beroemde wijngaarden rond het gelijknamige stadje. Het gebied strekt zich uit langs de rivier de Dnistr. De omstandigheden zijn uitermate geschikt voor de teelt van rode druivenrassen als de Merlot, Cabernet-Sauvigon, Pinot Noir en de inheemse Rara Neagră. Eind negentiende eeuw werden de wijnen uit deze regio op grote schaal geëxporteerd naar de vorstenhuizen van Engeland en Rusland. Ook in Nederland verscheen de Purcari destijds op de tafels van de gegoede burgerij.

Cahul

Net als de wijngaarden in Dnistrië profiteren de wijngaarden in het zuiden van het land van de matigende invloed van de Zwarte Zee. Veel beroemde Moldavische zoete rode wijnen worden hier geproduceerd. Beroemde wijnhuizen komen uit Taraklia, Ciumani en Komrat.

Balti

In het Noorden van Moldavië bevinden zich maar weinig wijngaarden. Het grootste deel van de oogst wordt gebruikt voor het maken van gedestilleerde dranken zoals Moldavische ‘cognac’. De meest voorkomende druivenrassen in deze regio zijn de Aligoté, Fetească Albă en Traminer.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.