Oekraïense wijn verdient een kans

Oekraiense wijn bestellen

De Oekraïnse wijn kent een duizenden jaar oude - maar bij ons heel onbekende - geschiedenis. Vooral de Krim en Odessa zijn belangrije wijnregio's. Er worden stille en mousserende, droge en zoete wijnen gemaakt van zowel internationale als inheemse Oekraïense druivenrassen. Door de oorlog met Rusland heeft ook de wijnbouw het zwaar. Reden te meer om de Oekraïense wijnen een kans te geven want dat verdienen ze. Je kunt bij ons vier Oekraïense wijnen kopen. Je kunt ze bekijken door op de knoppen hierboven te klikken.

Als je aan Oekraïne denkt, dan is 'wijn' hoogstwaarschijnlijk niet het eerste dat je te binnenschiet. Toch is het een heel oud wijnland. Al zo'n 2.500 jaar wordt hier wijn gemaakt. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat op de Krim al in de vierde eeuw voor Christus wijn werd gemaakt. Iets verder naar het Oosten, aan dezelfde Zwarte Zee, ligt Georgië en dat is voor zover we weten het oudste wijnland van de wereld. Het is waarschijnlijk dat de wijnbouw zich vandaar over de Zwarte Zee heeft verspreid.

De Krim, Odessa en andere Oekraïense wijngebieden

De Krim is voor Oekraïne nog steeds een belangrijke wijnregio. Al in de Sovjet-tijd was de zogenaamde Krimsekt, of Krim-'Champagne' vermaard. Ook na de val van de Muur bleef dit een belangrijk exportproduct voor de regio. Producenten als Novy Svet en Massandra hebben hun wijngaarden op de Krim. De eerste maakt vooral mousserende wijnen en Massandra is een producent van hoogwaardige dessertwijnen. Door de Russische bezetting sinds 2014 heeft de wijnsector zware averij opgelopen. Wijnhuizen zijn geconfisceerd door de Russen en de wijnen van de Krim mogen niet meer geëxporteerd worden naar het Westen.

Een andere belangrijke regio is het gebied bij de stad Odessa, in het uiterste Zuidwesten van het land, nabij Moldavië. Shabo, waarschijnlijk de belangrijkste wijnproducent van Oekraïne, heeft hier zijn wijngaarden. Een derde van oudsher belangrijke regio ligt in de Oekraïense Karpaten, dicht aan de grens met Roemenië, Hongarije en Slowakije. Dit gebied - en haar wijnbouw - heeft sterke Hongaarse invloeden. Tenslotte vind je wijngaarden verder oostwaarts, rond Cherson en bij Nikolayev. Het is ons niet helemaal duidelijk of daar op het moment nog wijngaarden worden beheerd.

Oekraïense druivenrassen

In Oekraïne worden diverse internationale druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Aligoté verbouwd, maar het land heeft ook verschillende inheemse druiven in de wijngaarden staan. De belangrijkste zijn Telti-Kuruk, Odesa Black (lokaal Odessky Cherny genoemd), Sukholimansky Bily, Zolotaia Balka, Inkermanskoie, Riesling Riesling Krymski, Riesling Xakarpatski en Bastardo Magarachsky. Ze geven de Oekraïense wijnbouw een eigen gezicht.

Sinds 1991 is de Oekraïense wijnbouw geprivatiseerd en zijn vele tientallen kleine en grotere wijnbedrijven gestart. Een nieuwe generatie wijnmakers heeft zich gericht op kwaliteit en plaats van kwantiteit. Sommigen werken biologisch en enkelen maken zelfs natuurwijnen. Een veel belovende ontwikkeling, maar uiteraard maakt de oorlog met Rusland het niet bepaald makkelijker om deze bedrijfstak tot verdere bloei te brengen. Reden te meer voor importeurs uit het Westen om toch wijnen uit Oekraïne te halen en voor wijnliefhebbers om hun wijnen ook een kans te geven.

© AndereWijn 2008 - 2025 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.