Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Saint-Émilion

St. Emilion wijn

Voor veel wijnliefhebbers is het fraaie stadje Saint-Emilion een bedevaartsoord. Op en rond de heuvel van Saint-Emilion liggen de wijngaarden. Ze verschillen onderling enorm. Vooral qua bodemsamenstelling en ligging ten opzichte van de zon. Maar in alle wijngaarden is de Merlot de belangrijkste bewoner.

In Saint-Emilion wordt de Merlot gemengd met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Een goede Saint-Emilion kan lang worden bewaard, wat bepaald niet voor alle Merlot-wijnen geldt. Maar Saint-Emilion is een regio waar de Merlot zich van zijn beste kant laat zien.

Meer dan de helft van de wijn uit Saint-Emilion is Grand Cru. Deze titel zegt daardoor niet zo veel. En wanneer je bij de slijter of op internet een Saint-Emilion Grand Cru voor een tientje ziet, dan is de kans groot dat je - ondanks het fraaie etiket - met een eenvoudige wijn te maken hebt.

De beste wijnen van Saint-Emilion zijn de Premier Cru Classées A en B. Alleen de Châteaux Ausone en Cheval-Blanc hebben een Premier Cru Classée A classificatie. Elf wijnhuizen mogen Classée B op het etiket zetten.

De terroirs van de ongeveer 50 vierkante kilometer wijngaarden van Saint-Emilion verschillen sterk. De beste wijngaarden liggen op het zogenaamde Plateau, boven op de heuvel van Saint-Emilion. Een laag klei ligt hier op kalksteen, met veel kiezel in de grond. De hellingen van het Plateau - de côtes - liggen op minder goede grond, maar gunstig ten opzichte van de zon. Het vlakkere gedeelte bestaat vooral uit kiezel en puimsteen.

Montagne, Lussac, Saint-Georges en Puisseguin

De gemeenten Montagne, Lussac, Saint-Georges en Puisseguin liggen rondom Saint-Emilion. Ze mogen hun herkomstnaam aan de de regionaam Saint-Emilion toevoegen. Ook hier domineert de Merlot. De wijngaarden zijn minder gunstig voor het wijnmaken dan die van Saint-Emilion zel. Maar de prijs ligt over het algemeen ook een stuk lager.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.