Atlantis Red

Cycladen

druivensoorten Mavrotragano en Mandelaria

Bekijk deze wijn >>

14,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 12 flessen gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Mooie keuze uit 'vreemde' wijnlanden

beoordeling

In Haarlem is sinds enkele jaren een enthousiaste wijnclub die 2maandelijks een proefavond organiseert. Twee leden verzorgen deze avond . Voor de laatste avond hadden wij wijnen uit Libanon, Israel en Armenie. Alle besteld bij AndereWijn: goed:smaakvol en iedereen was vol lof!

marijke lodeweegs

Mijn aanrader: Barkan Classic Emerald Riesling


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Cycladen

Op veel van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee wordt wijn gemaakt. De belangrijkste zijn Santorini, Samos, Limnos en Paros. Verscheidene van deze zogenaamde 'cycladen' hebben een vulkanische bodem. De hete wind waait over de eilanden. De wijnboeren binden de wijnstokken als lage bosjes bij elkaar om de druiven te beschermen. Je kunt bij ons één wijn uit de Cycladen kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

wijn uit santorini

Santorini

Op Santorini liggen de oudste nog in gebruik zijnde wijngaarden van Griekenland. Sommige zijn al 300 jaar in gebruik. Want Santorini is een van de weinige plaatsen in Europa die nooit door de druifluis - die in de negentiende eeuw vrijwel alle Europese wijngaarden verwoestte - bereikt is.

De bodem van het vulkanische Santorini bestaat uit lava, ijzer en as. Ze zijn kurkdroog door de felle noordenwind. De wijnboeren houden de stokken laag en maken er bosjes van om de druiven te beschermen tegen de wind en de zon. De druivenstokken drinken van de mist die 's nachts over het eiland trekt, maar de opbrengst sap per hectare is zeer beperkt.

De belangrijkste druivenras op Santorini is de Assyrtiko, die op Santorini prachtige witte wijnen geeft: Mineralig, fonkelfris en met een fijne, intense smaak. Daarnaast staan de Athiri en Aïdani op Santorini aangeplant. Van Assyrtiko en Aidani worden niet alleen droge wijnen gemaakt, maar ook de zoete Vinsanto want Santorini heeft een lange traditie met zoete wijnen van ingedroogde druiven.

Op Santorini worden ook rode gemaakt. Ze hebben vaak frisse zuren en veel pit. De Mandelaria is een druif die vaak gebruikt wordt. En de Mavrotragano is een vergeten druif die sinds enkele jaren weer gebruikt wordt om zeer karakteristieke rode wijnen van te maken.

Limnos

Er lagen in de Oudheid al wijngaarden op Limnos en er is zelfs een druif naar dit eiland genoemd: de Limnio, die de eilandbewoners zelf dan weer Kalambaki noemen. Ze maken er nog steeds een goede rode wijn van. Maar de witte wijnen zijn in de meerderheid. Vooral van de Muscat d'Alexandrie druif, die het in de arme, vulkanische bodem van Limnos uitstekend naar de zin heeft.

Samos

Verspreid over het eiland Samos vind je wijngaarden op smalle terrassen, vanaf de zee tot 900 meter hoogte. Ze worden koel gehouden door de harde noordoostelijke winden, waardoor de wijnmakers ook hier flink moeten snoeien en de stokken dicht op de grond houden. Het eiland is vrijwel volledig beplant met Muscat à Petit Grains.

Paros

Net als op Samos liggen de wijngaarden van Paros op smalle terrassen. Ook de klimatologische omstandigheden zijn vergelijkbaar. Maar op Paros heersen vooral blauwe druiven. De Mandelaria druif is veel aangeplant. Di is eveneens de meest populaire rode variëteit van de Egeïsche Zee. In de hoogste wijngaarden van Paros planten de wijnboeren van Paros de lokale Monemvassia druif. De meeste wijnen van Paros zijn blends van beide.

Lesbos

Op het eilandje Lesbos, tegen de Turkse kust, wordt al sinds de Oudheid wijn gemaakt. Homerus roemde al de wijn van dit eiland. De meest in het oog springende wijn van Lesbos is de Pramnian, een intens zoete wijn die aan de Eszencia uit de Hongaarse Tokaj doet denken. Een andere herinnering aan Lesbos' zeer oude wijngeschiedenis is de Chidiriotiko druif, die alleen hier voorkomt en nog niet zo lang met uitsterven werd bedreigd. De Chidiriotiko was één van de belangrijkste druiven in de Griekse Oudheid.

Myconos en Kos

In de wijngaarden van Myconos groeien vooral Griekse 'eilanddruiven' als Assyrtiko, Athiri, Monemvassia en Mandelaria, waar de wijnmakers aardige witte, rosé en rode wijnen van persen. Op Kos is de wijnbouw de laatste jaren aan een revival bezig. De wijngaarden zijn beplant met Griekse rassen zoals Athiri, Assyrtiko, Malagouzia en internationale rassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah en Tempranillo.

© AndereWijn 2008 - 2018 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.