Piedra Luenga PX

Sherry

druivensoorten Pedro Ximénez

Bekijk deze wijn >>

14,75

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is zaterdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Perfect!

beoordeling

Vlotte bestelling en levering

Antoine Auret

Mijn aanrader: Pago del Vicario Petit Verdot Rosado


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Sherry

Sherry is een van de meest beroemde en oudste wijnen ter wereld. Wij Nederlanders zijn grote sherry drinkers. Al krijg je wel eens de indruk dat het vooral oma's zijn, die op jaarbasis miljoenen flesjes goedkope Sherry wegzetten. Dat is een groot misverstand. Sherry komt in verschillende kwaliteiten. Van matig supermarkt niveau tot grote wijnen, die de moeite van het ontdekken meer dan waard zijn. Je kunt bij ons twee Sherry wijnen kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

flor in sherry

Om de sherry beter te begrijpen en waarderen, helpt het om te weten hoe ze gemaakt wordt. Eerst wordt een witte basiswijn gemaakt. Gewoon, zoals ook 'gewone witte wijn' gemaakt wordt, en met een alcoholpercentage van 12% tot 13%. De Palamino Fino druif is eigelijk altijd de basis.

In tegenstelling tot bij gewone wijnen, begint het voor de Sherry nu eigenlijk pas: de rijping. Eerst wordt er alcohol toegevoegt, tot een percentage van zo'n 17%. De beste Sherry's krijgen vervolgens een biologische rijping.

De wijn gaat in houten vaten, die maar voor driekwart worden gevuld. Op de wijn onstaat een dikke laag van gistcellen, de flor. Die flor (zie foto) zorgt ervoor dat de wijn niet oxideert. Maar om de flor in leven te houden moet de wijn regelmatig ververst worden.

Daarom stapelen de bodega's vaten op elkaar. De bovenste met jonge wijn, de onderste met oudere. Ze tappen van het ene vat in het andere, zodat de wijn steeds ververst en de dikke laag flor in leven blijft. Dit heet het Solera systeem. Uiteindelijk moet de Sherry ten minste drie jaar rijpen voordat hij gebotteld wordt.

Verschillende typen: Fino, Amontillado en Oloroso

De Sherry-makers kunnen variëren met hun procédé en op die manier verschillende typen Sherry's maken. Als de wijn op de bovenbeschreven manier is gemaakt, dan heet hij Fino. De wijnmaker kan de flor ook na een paar jaar laat afsterven. Dan gaat de wijn alsnog oxideren. De kleur wordt bruin en de geur verandert. Dit type Sherry heet Amontillado. Staat er tenslotte Oloroso op de fles, dan heeft de Sherry geen biologische rijping met flor gehad, maar is er alleen alcohol toegevoegt en heeft de maker hem daarna laten oxideren.

Naast droge Sherry's, zijn er ook zoete. Die maken de wijnmakers door het zoete sap van ingedroogde Pedro Ximénez of Moscatel druiven toe te voegen. De allerzoetste Sherry is van pure Pedro Ximénez druiven.

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.