Wijn uit Terras do Sado
De wijngaarden van Terras do Sado liggen vooral op het beroemde schiereilandje Setúbal, vlak onder Lissabon. Hier komt een van de mooiste - maar ook onbekendste - zoeten wijnen ter wereld vandaan: de Moscatel de Setúbal. Maar vooral de droge wijnen uit Terras do Sado zijn in opkomst. Je kunt bij ons één wijn uit Terras do Sado kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.
Moscatel de Setúbal
Deze versterkte zoete wijn wordt gemaakt van de Muskaat van Alexandrië, die ook in in andere landen rondom de Middellandse Zee het ingrediënt is van mooie zoete wijnen. Maar de Setúbal smaakt heel anders. Dat komt door de bijzondere manier waarop hij gemaakt wordt. De wijnmakers stoppen de gisting door alcohol toe te voegen, tot 17,5% . De most gaat daarna in grote houten vaten, waar de wijnmaker wat verse druiven aan toevoegt.
De wijn wordt zo tenminste vier en vaak zelfs tientallen jaren bewaard. Hij dampt in, wordt oranjegeel van kleur en heeft een onwaarschijnlijk mooie dichtheid. Fris-fruitig, met wat citrus en een cocktail van allerlei exotisch fruit. De oudste en meest bijzondere Moscatel de Setúbal is ten minste vijftig jaar oud en wordt de Setúbal Apoteca genoemd.
Palmela
De droge wijn uit Terras do Sado krijgt DOC Palmela op het etiket. Ze zijn stevig en fruitig, met de blauwe Castelão als hofleverancier. Hij heeft zijn goede reputatie voor een belangrijk deel te danken aan het beroemde Portugese wijnhuis J.M. Fonseca dat hier - zonder dat veel wijndrinkers zich daarvan bewust zijn - zijn wijngaarden heeft.
De invloed van de Atlantische Oceaan is belangrijk voor het terroir, samen met de arme, kalkrijke zandbodem. Je kunt er frisse witte wijnen en krachtige, fruitige rode wijnen op maken.