Wijn uit Traisental
Het Traisental is pas sinds 2006 een zelfstandig wijndistrict, maar al in de Bronstijd werd hier wijn gemaakt. Meer dan de helft van de wijngaarden is met Grüner Veltliner aangeplant. Ze zijn fruitig, iets kruidig, mineralig en met frisse zuren. en.
De wijngaarden van het Traisental bestrijken nog geen 800 hectare. Veelal op krappe en zeer steile terassen van kalk en grind. Overdag waaien de warme winden uit Noord-Hongarije binnen. 's Nachts koelt een briesje vanuit de Alpen de druiven af. Ideaal voor het rijpingsproces. De wijnmakers uit Traisental weten al generaties lang hoe je onder deze prachtige omstandigheden verrassende Grüner Veltliners en zeer delicate Rieslings kan maken.
Ideale uitvalsbasis voor wijntoerisme
Er is dynamiek in Traisental. De wijnmakers zijn trots op de recente erkening als zelfstandig wijndistrict. Er zijn veel jonge wijnboeren. Ze zijn hoog geschoold en vooruitstrevend. Er wordt veel biologisch gewerkt. Bovendien zijn de wijnboeren uit Traisental zeer geïnteresseerd in de export. Daar profiteren we in Nederland graag van.
Voor wijnliefhebbers is het Traisental een leuke uitvalsbasis. In het mooie St. Pölten, de hoofdstad van Niederösterreich, kun je een prima hotel boeken. Op je gehuurde fiets (neem wel versnellingen!) verken je de omgeving.
Je komt niet alleen schitterende wijngaarden tegen, maar ook Buschenschanken (wijncafeetjes) en idyllische 'Heuriger' dorpjes - bijvoorbeeld Statzendorf, Unter- en Oberwölbling, Nußdorf, Reichersdorf, Frauendorf en Gemeinlebarn - waar je de wijnen bij de boeren kunt proeven en kopen.