Domäne Wachau Federspiel Terrassen

Wachau

druivensoorten Grüner Veltliner

Bekijk deze wijn >>

14,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Wachau

wijn uit wachau kopen

Wachau is het bekendste wijndistrict van Oostenrijk. Het is misschien de beste en zeker de mooiste regio. Vandaar dat de wijngaarden door de Unesco zijn beschermd. In internationale competities nemen de witte wijnen uit Wachau het op tegen de beste Chardonnays uit de Bourgogne. Je kunt bij ons één wijn uit de Wachau kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

Wachau is een fascinerend wijndistrict. In de loop van miljoenen jaren heeft de Donau hier haar route gevonden. De rivier heeft het landschap tientallen meters diep uitgeslepen en daarbij zeer oude lagen grond bloot gelegd.

De wijngaarden van Wachau liggen op de steile rivierhellingen. Als je vanaf de helling door de wijngaarden naar beneden loopt, loop je door miljoenen jaren geschiedenis. Je komt lagen tegen van mineraal gesteente met graniet, kwartsfeldspar, glimmer en gneiss. Maar ook zand dat tegen het eind van de ijstijd met de wind hierheen is gewaaid. Het zand heeft een dikke laag löss gevormd.

De druiven die boven in de steile wijngaard staan, krijgen daardoor een andere smaken dan de druiven onderin. En dat stelt de wijnmakers in staat om Grüner Veltliners en Rieslings te maken, die zondermeer tot de meest bijzondere ter wereld behoren.

Daarbovenop komt dan nog het bijzondere klimaat in Wachau. De winden van de Altantische oceaan in het westen en de winden van de Midden-Europese hoogvlakte botsen hier tegen elkaar. De zomers zijn droog en warm, de winters streng. De Donau geeft in de zomer en de herfst verkoeling aan de wijngaarden.

Tel daar dan weer bij op dat de ligging van de wijngaarden bij op. Wijngaarden op het zuiden krijgen wat meer zon dan de wijngaarden op het oosten. Al deze bijzondere omstandigheden leiden tot de fascinerende variëteit aan terroirs en wijnen in Wachau.

Steinfeder, Federspiel en Smaragd

Om het kwaliteitsniveau van de droge witte wijnen uit Wachau voor de liefhebber inzichtelijker te maken, bedacht een groep vooraanstaande wijnproducenten een systeem: Ze maakten een kwalificatie gebaseerd op het alcoholpercentage.

De lichtste wijnen, met een alcoholpercentage van minder dan 11,5% krijgen de benaming Steinfeder. Wijnen met een meer gemiddeld percentage van tussen de 11,5% en 12,5% worden Federspiel genoemd. Deze categorie komt het meeste voor. De meest krachtige droge witte wijnen, meestal van laat geoogste druiven en met meer dan 12,5% alcohol worden Smaragd genoemd. Is een Smaragd dus beter dan een Federspiel? In principe wel, maar dat is ook een kwestie van smaak!

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.