Archil Guniava Krakhuna

Archil Guniava Wine Cellar

druivensoorten Krakhuna

Bekijk deze wijn >>

22,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Stevige robuuste wijnen met lange afdronk!

beoordeling

Nicolaas Berling

Mijn aanrader: Burrowing Owl Cabernet Franc


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Archil Guniava Wine Cellar

Veel authentieker dan de wijnen van Archil Guniava wordt het niet. Hij woont ver afgelegen in het Westen van Georgië. Hij komt uit een familie van wijnmakers die gewend waren om de dorpelingen in de omgeving van goede wijn te voorzien. Hij maakt nauwelijks meer dan duizend flessen. Inmiddels gaat een deel van zijn bijzondere natuurwijnen de wereld over. Tot zijn eigen verbazing.

Georgische wijn van Archil Guniava kopen

Archil Guniava maakt wijn in de Georgische provincie Imeretië, bij het plaatsje Zestafoni. Daar heeft hij een wijngaard van anderhalve hectare waar hij ongeveer 1.100 flessen per jaar van perst. Heel kleinschalig dus. Zijn wijngaard ligt een stuk westelijker dan de meeste van Georgië en staat onder invloed van de niet ver af gelegen Zwarte Zee. Wijn is niet zijn enige bezigheid. Als hij niet wijn maakt, dan werkt hij in het bos. Maar net als zijn vader en grootvader hebben zijn wijnen in de regio een uitstekende reputatie.

Alle wijnen van Archil worden gemaakt in qvevri's (grote amforen, ingegraven in de grond). Hij gebruikt de kelder die zijn opa ook al gebruikte. Er staat nog een meer dan honderd jaar oude wijnpers en er zitten oude qvevri's in de grond. De Krakhuna druiven uit Archil's wijngaard worden biologisch geteeld. En ook in de kelder voegt hij niets toe. Sterker: tot voor kort wist hij niet dat je gekweekte gisten kunt kopen (in West-Europa is dat business as usual). Het zegt veel over de zeer authentieke manier waarop hij wijn maakt.

De oranje wijnen van Archil Guniava worden iets anders gemaakt dan in de Oostelijke provincie Kachetië. Hij laat ongeveer 20% van de schilletjes meeweken in de qvevri, volgens de tradities van de provincie Imeretië. De oranje wijnen zijn daarom iets zachter en minder tannineus.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.