Wijn van Bernard-Massard
Bernard-Massard is het belangrijkste wijnhuis van Luxemburg. Al meer dan honderd jaar maakt dit wijnhuis stille en (vooral) mousserende wijnen uit wijngaarden aan de oever van de Moezel. Inmiddels heeft Bernard-Massard een productie van bijna 4 miljoen flessen. Daarvan wordt het leeuwendeel geëxporteerd, naar meer dan 20 landen.
Bernard-Massard is in 1921 opgericht door Jean Bernard. Die leerde in Frankrijk Champagne maken bij enkele gerenommeerde huizen. Bij terugkeer in Luxemburg komt hij in contact met de Luxemburgse advocaat Bernard Clasen. Die heeft een passie voor wijnbouw én geld. Ze worden vrienden en stichten samen het wijnhuis Les Caves Bernard-Massard. Bernard is de achernaam van Jean en Massard is de achternaam van diens vrouw Anne.
In 1923 sterft de nog jonge Jean Bernard. Zijn vrouw Anne Massard draagt het wijnhuis over aan Bernard Clasen. Die zetten het levenswerk van Jean Bernard voort. En met veel succes want ze groeien uit tot de belangrijkste wijnproductent van Luxemburg. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer: Antoine Clasen.
Bernard-Massard beschikt over 38 hectare aan wijngaarden langs de Moezel rivier tussen Wasserbillig en Schengen. Daar maken ze ongeveer 3,5 miljoen mousserende en een half miljoen stille wijnen van. Ze gebruiken daarvoor acht verschillende druivenrassen: Pinot Gris, Elbling, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer, Auxerrois en Rivaner.
Bernard-Massard gaat met z'n tijd mee. Anders hadden ze al lang niet meer bestaan. De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen jaren is de transitie naar biologisch beheerde wijngaarden. De eerste biologisch gecertificeerde wijnen hebben inmiddels de kelder van het Luxemburgse wijnhuis verlaten.