Wijn van Nyakas
De wijngaarden van wijnhuis Nyakas liggen op nog geen half uurtje rijden ten noordwesten van de hoofdstad Boedapest. Een gebied met glooiende hellingen en een relatief koel klimaat. De grond met veel kalk en mineralen is uitermate geschikt voor droge, frisse witte wijnen. En dat is precies waar Nyakas zich in heeft gespecialiseerd.
De wijngaarden van Nyakas in het wijndistrict Etyek-Buda danken hun historie aan de nabij gelegen Donau. Het transport was hierdoor al in de tijd van de Romeinen eenvoudig. De wijngaarden van Nyakas zijn na de val van de muur geprivatiseerd. De nieuwe eigenaren bouwden een volledig nieuw wijndomein met ruime kelders en moderne apparatuur.
Ernő Malya is sinds de start van de nieuwe onderneming de wijnmaker en dat is bepalend geweest voor de richting en het succes van Nyakas. Ernő volgt graag zijn gevoel. Als student kwam hij in aanraking met de knisperend frisse Duitse rieslings. Hij was meteen verkocht, werkte jaren in de Duitse wijnbouw en besloot zich in dit type wijnen verder te specialiseren in eigen land. Deze achtergrond is herkenbaar in de wijnen van Nyakas. Knisperend droog, frisse en fruitige zuren en een zuivere smaak zijn de steekwoorden. De erkenning bleef niet lang uit: In 2002 werd Ernő Hongaars wijnmaker van het jaar. Inmiddels wordt hij actief bijgestaan door wijnmaakster dr. Beáta Nyúlné Pühra.