Antoniolo Erbaluce di Caluso

La Cantina Antoniolo

druivensoorten Erbaluce

Bekijk deze wijn >>

16,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Goed bestelproces

beoordeling

Prima geleverd, en de wijn was ook lekker

D.J. Baan

Mijn aanrader: Les Gourmets Rouge


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van La Cantina Antoniolo

In 1948 keerde Mario Antoniola vanuit Rome terug naar Piedmonte. Hij wilde zich in Gattinara vestigen als n├ęgociant. Nadat hij het potentieel van de wijngaarden in Gattinara ontdekte, besloot hij 12 hectare aan wijngaarden te kopen. Mario maakte wijnen die typisch zijn voor deze regio, karakteristieke en verfijnde wijnen van de Spanna, ofwel Nebbiolo druif. Tegenwoordig is dit uitgebreid naar 15 hectare en zijn het zijn kleinkinderen die aan het roer van La Cantina Antoniola staan. La Cantina Antoniola behoort tot de top drie van wijnhuizen die Gattinara als appellatie op de kaart hebben gezet.

Gattinara, een middeleeuws dorpje in het noorden van Piedmonte heeft sinds 1990 een DOCG status. De historie leert dat Gattinara al langer een wijncultuur kent. In de 19e eeuw piekte de wijnbouw in deze regio. Maar met eerst de phylloxera en met vervolgens in het begin van de 20ste eeuw zware hagelstormen, hebben de wijngaarden het zwaar te stellen gehad. Het aantal hectare kelderde naar een dramatisch dieptepunt. En de fase van opbouw diende zich aan.

Het was in deze periode dat Mario Antoniola naar Gattinara terugkeerde en over ging tot de aanschaf van verschillende wijngaarden, die nu behoren tot de premier crus van Gattinara. Deze wijngaarden konden toen niet iedereen bekoren. Het verbouwen van wijnstokken gelegen op de steile uitlopers van de Alpen, vulkanische gronden met graniet, kalk en ijzer en een zeer lage pH waarde was een uitdaging. Mario pakte die graag aan en herstructureerde de wijngaarden met terrassen, bond de wijnstokken dusdanig dat werken in de wijngaard met kleine tractoren met rupsbanden mogelijk werd. In 1955 werden de eerste flessen gebotteld en zes jaar later vond de eerste overzeese export plaats.

Rosanna, de dochter van Mario neemt La Cantina Antoniolo in 1970 over. Haar ongekend goede proefvaardigheden leidde ertoe dat zij over ging tot single vineyards crus, de basis Gattinara en de drie crus. De verschillen in wijngaarden zijn terug te proeven in de wijnen. Het terroir-denken, het experimenteren met ouderen op klein Frans eiken en de extreme hygiëne in de kelder komen uit de koker van Rosanna. Maar dit neemt niet weg dat de natuur en traditie worden gerespecteerd zowel in de wijngaard als in de kelder. In de kelder zijn het de natuurlijke gisten die het fermentatieproces uitvoeren. Inmiddels heeft Rosanna het stokje overgedragen aan haar twee kinderen Alberto en Lorella.

Naast de rode en rosé wijnen van Spanna, produceert La Cantina Antoniolo ook de Erbaluce di Caluso. Erbaluce is een typisch druivenras voor Piedmonte, waarvan droge, mousserende en passito wijnen worden gemaakt. Een curiositeit, deze druif is zeldzaam en nauwelijks buiten de regio van Caluso te vinden. Alberto en Lorella werken samen met een producent van de Erbaluce druif uit Caluso om de DOCG wijn Erbaluce di Caluso te produceren.

 

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.