Hongaarse wijn

Hongaarse wijn

Hongaarse wijn is een must voor de avontuurlijke wijndrinker. De afgelopen jaren is de kwaliteit van de Hongaarse wijn met grote stappen vooruit gegaan en er groeien tientallen onbekende, typisch Hongaarse druivenrassen. De beste wijnregio's zijn Eger, Szekszárd, Somló en Tokaj. Je kunt bij ons 24 van de beste Hongaarse wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Hongaarse wijn, dan vind je hieronder meer informatie.

Inheemse Hongaarse druiven

Eén van de sterke punten van de Hongaarse wijn is de boeiende variëteit aan typisch Hongaarse druivenrassen. Er zijn meer dan honderd aangeplant in de 22 Hongaarse wijndistricten. De meest aangeplante witte druif van Hongarije is de Olaszrizling die frisse witte wijnen geeft. De Furmint is de nationale witte trots. Furmint wordt gebruikt voor de beroemde zoete witte wijnen uit Tokaj, maar geeft ook prachtige droge wijnen.

De meest aangeplante blauwe Hongaarse druif is de Kékfrankos. Van oudsher is de minder bekende Kadarka belangrijk voor de Hongaarse wijncultuur. Maar omdat de Kadarka vatbaar is voor ziektes wordt hij steeds vaker vervangen door andere rassen. Klik hier om alle Hongaarse druiven te bekijken >>

Eeuwenoude wijngeschiedenis

Het is geen toeval dat het Hongaars samen met het Grieks de enige Europese taal is waarin het woord voor wijn niet is afgeleid van het Latijn. Het Hongaarse woord ‘bor’ voor wijn is waarschijnlijk afgeleid van het Turks. Vermoedelijk hebben de Hongaren, voordat zij in de vijfde eeuw na Christus naar Europa trokken, het wijn maken geleerd van Turkse wijnboeren in het zuiden van de Kaukasus.

Eeuwenland behoorden de Hongaarse wijnen, vooral de zoete uit Tokaj, tot de meest gewilde ter wereld. De communistische tijd na de Tweede Wereldoorlog had net als elders in Oost-Europa desastreuze gevolgen voor de kwaliteit en reputatie van de Hongaarse wijn. Maar sinds de val van de muur wordt er flink geïnvesteerd en gemoderniseerd in de Hongaarse wijnbouw. Hongaarse wijnmakers durven te experimenteren en dat werpt haar vruchten af. Hongaarse wijnen vallen internationaal in de prijzen. Lees hier meer over de roerige Hongaarse wijngeschiedenis >>

Tokaj

Tokaj is al eeuwen de bekendste wijnregio van Hongarije. In de 17e eeuw was de zoete Tokaj Aszu zelfs de meest gewilde wijn ter wereld. Een spannende ontwikkeling in de afgelopen jaren is de droge witte wijn uit Tokaj. Steeds meer van de beste wijnmakers maken ze, van exotische druiven als Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő en Kabar.

Stierenbloed

Net als de Tokan Aszu is het Hongaarse rode ‘stierenbloed’ (Bikavér) een wijn met een eeuwenoude historie die internationale faam geniet.De naam Stierenbloed is gebaseerd op een legende: De stad Eger werd belegerd door Turkse soldaten. Hongaarse soldaten dronken zich moed in met rode wijn. De Turken dachten dat hun baarden rood kleurden van het stierenbloed en kozen geïntimideerd het hazenpad. Bikaver wordt traditioneel in het wijndistrict Eger gemaakt, maar ook Szekszárd mag de naam voeren.

Somló, Sopron en Szekszárd

Met de snelle opmars van de Hongaarse wijn mogen ook minder bekende Hongaarse wijngaarden zich in een toenemende belangstelling verheugen. Somló wordt geroemd om haar unieke terroir. Het is een kleine, uitgedoofde vulkaan in het Noordwesten van Hongarije. Een straffe wind waait over de wijngaarden met basalt in de grond. De droge witte wijnen krijgen er een unieke smaak door.

Sopron ligt direct aan de grens met Oostenrijk is een van de weinige Hongaarse wijnregio's waar vooral rode wijn wordt gemaakt. Vooral van de Kékfrankos druif. Ook Szekszárd, in het zuiden, voert rode wijn de boventoon. Die maken enkele tientallen bevlogen wijnmakers vooral van Kadarka, Portugieser en Cabernet Franc.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.