Moldavische wijn

Moldavische wijn

Moldavische wijn is in Nederland zeer onbekend. Dat is begrijpelijk maar eigenlijk onterecht. Want Moldavië is een echt wijnland. Er wordt al duizenden jaren wijn gemaakt. Maar voorlopig gaat het grootste deel naar Moskou. Jammer want enkele Moldavische wijnhuizen leveren een verrassend hoge kwaliteit. Je kunt bij ons 11 Moldavische wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Moldavië dan vind je hieronder meer informatie.

De Moldavische wijnbouw kende een bloeiperiode tijdens het beroemde koningschap van Stefan cel Mare in de 14e en 15e eeuw. Maar haar grootste hoogtepunt bereikte Moldavië In de 19e eeuw Wijnboeren werden actief door de regering ondersteund. Wijnboeren maakten internationaal furore. De reputatie van MoldaviĆ« als producent van zeer verfijnde wijnen was gevestigd. Daar is na jaren Sovjet-Unie niet veel van over. Maar Moldavië is langzaam maar zeker op de weg terug. Klik hier voor meer informatie over de Moldavische wijngeschiedenis >>

Druivenrassen

Veel van de Moldavische wijngaarden zijn aangepland met bekende, Franse druiven. Er worden slechts enkele inheemse rassen verbouwd als de Rara Neagră, de Fetească Albă, de Viorica en de Fetească Neagră. De Moldavische wijnmarkt wordt gedomineerd door enkele grootschalige wijnhuizen. Ze werken samen in het Moldavische Wijngilde en ze verkopen hun wijnen tot ver over de landsgrenzen.

De wijngaarden liggen in een glooiend landschap op dezelfde breedtegraad als de Bordeaux. Ongeveer een tiende deel van het land is ermee bedekt. Geen enkel ander Europees land komt ook maar in de buurt van dit hoge percentage. Het was een ideetje van de voormalige Sovjet-Unie. De Russen onderkenden de potentie van wijnland Moldavië. Ze breidden het aantal wijngaarden flink uit en lieten gigantische wijnkelders aanleggen. Voor 's lands (beroerde) economie is de wijnbouw dan ook een van de belangrijkste sectoren.

Een groot deel van de Moldavische wijn gaat naar Rusland. Daar is Moldavische wijn nog steeds een begrip. De kelders van het Kremlin schijnen nog steeds vol te liggen met prestigieuze Moldavische wijnen. Ten tijde van het communisme was de hoeveelheid weliswaar belangrijker dan de kwaliteit, maar de partijbonzen in Moskou wisten daarop voor zichzelf wel een paar Moldavische uitzonderingen te regelen. Ook naar de buurlanden Roemenië en Oekraïne vinden Moldavische wijnen gretig aftrek.

Gaat het er ooit van komen?

Moldavië heeft alles wat je als wijnland kan wensen. De bodem, een ideaal klimaat, verkoeling van de Zwarte Zee en eeuwenoude ervaring. Maar het land kampt nog steeds met armoede, bureaucratie en vooral met een onbekend imago. Het is de vraag of er snel een doorbraak naar West-Europa zal komen.

Moldavië lijkt een 'unique selling point' te missen. De Moldaviërs kunnen uitstekende wijnen maken van Franse druiven. Maar dat kunnen de grote wijnhuizen uit Chili, Australië en Argentinië ook en bovendien goedkoper. Dat is lastig concurreren voor de Moldaviërs. Het gebrek aan typisch Moldavische inheemse druiven maakt het lastig voor de wijnboeren om zich te onderscheiden. Maar zolang de Moldavische wijnhuizen hun wijn nog op grote schaal naar Rusland kunnen exporteren, lijkt dat een ondergeschikt probleem.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.