Wijn uit Pomerol
Pomerol ligt ten Noordwesten van Saint-Emilion, in de Bordelais. Het gelijknamige plaatsje heeft weinig karakter, maar de wijnen wel degelijk. Nergens anders dan in Pomerol geeft de Merlot zulkje geraffineerde truffel-aroma's.
In Pomerol worden alleen rode wijnen gemaakt. Net als in Saint-Emilion is de Merlot hier dominant. Cabernet Sauvignon komt op een bescheiden tweede plek en ver daar weer achter Malbec. Dat heeft alles te maken met de bijzondere bodemsamenstelling van de wijngaarden in Pomerol. Ze liggen op een plateau van ijzerhoudende klei en leem. De Merlot vindt dat heerlijk. Hij geeft er fluweelzachte wijnen van, die snel op dronk komen maar zich ook nog jaren kunnen ontwikkelen. Je herkent ze niet alleen aan hun fluwelen structuur, maar ook aan de fijne truffelaroma's.
Vreemd genoeg is Pomerol buiten de boot gevallen toen in 1855 de geclassificeerde Grand Cru's voor de beste wijnhuizen van de Bordeaux werden vastgesteld. Desalniettemin staat het Château Pétrus uit Pomerol aangeschreven als één van de beste wijnhuizen van de wereld. Op gelijke voet met de beste huizen in de Médoc.
Voor wie Pomerol wil kopen; ze zijn over het algemeen niet goedkoop. Veel Châteaux hebben maar een kleine wijngaard en richten zich op de hoogste kwaliteit.
Naast Pomerlol ligt Lalande-de-Pomerol. Hier worden vergelijkbare wijnen gemaakt als in de 'echte' Pomerol, al ontberen ze de fijne structuur en de kracht van hun grote broer.