Wijn van de Carcajolo Nero druif
De Carcajolo Nero druif geeft donkerrode wijnen die een lekker frisse zuurgraad hebben en iets bloemig kunnen zijn. De Carcajolo Nero groeit op het Franse eiland Corsica. Maar ook in Spanje en in Portugal, al noemen ze hem daar weer anders.
Op Corsica heet deze druif Carcajolo Nero of Carcaghjolu Neru. Letterlijk betekent Carcaghjolu 'hoge opbrengst', dus de snoeischaar is nodig om kwalitatief goede wijnen van deze druif te maken.
In Spanje staat hij vooral in de provincie Aragón aangeplant onder de naam Parraleta. Hier komt de druif oorspronkelijk waarschijnlijk ook vandaan. Vroeger waren er nog aardig wat wijngaarden met Parraleta in Aragón, tegenwoordig is hij hier zeldzaam.
In Portugal noemen ze dezelfde druif Tinta Caiada. Daar is hij de laatste jaren aan een opmars bezig. Vooral in Alentejo slagen de wijnmakers er in heel aardige wijnen van hun Tinta Caiada te persen.