Wijn uit Aragón
De Spaanse wijnregio Aragón ligt in het Noordoosten van het land. Van de Pyreneën tot aan Midden-Spanje. Het noorden is groen. In het Zuiden hebben de wijnmakers te maken met korte hete zomers en koude winters. De wijnen uit Aragón zijn aan een opmars bezig. Vooral dankzij de inventieve wijnmakers uit het noordelijke Somontana. .
Aragón heeft vier verschillende DO's (Denominación de Origen). De meeste wijn die er gemaakt wordt is rood en vrij krachtig. Maar frisse 'rosado's' en frisse witte wijnen uit Aragón zijn al jaren geen uitzondering meer.
Somontano
De wijnen uit Somontano horen tot de top van Aragón, sterker: tot de top van Spanje. Dat heeft alles te maken met de ambities van de innovatieve wijnmakers. Amper 30 jaar geleden vond er nog enkel massaproductie plaats. Sindsdien zijn de steile terraswijngaarden aangeplant met hoogwaardige druivenrassen en is er flink geprofessionaliseerd.
Tussen de 20 en 30 wijnbedrijven zijn er actief. De bekendste zijn Bodegas Pirineos en Enate - de laatste is in menig Nederlands restaurant een keurige huiswijn. Deze Bodega's maken frisse witte wijnen van Macabeo, Alcañon en Garnacha Blanca, die ze graag mengen met Chardonnay of Chenin Blanc. Rood komt voornamelijk van de lokale Moristel en Parraleta en de bekendere Tempranillo en Garnacha. En dat mengen ze dan weer met Cabernet Sauvignon, Merlot en zelfs Pinot Noir.
De internationale successen van Somontano trekken steeds meer vooruitstrevende wijnmakers aan. De regio zal in de komende jaren ongetwijfeld steeds vaker van zich laten horen als de 'Nieuwe Wereld van Spanje'.
Campo de Borja
De DO Campo de Borja is vernoemd naar de beroemde Spaanse familie Borgias, die in de Middeleeuwen verschillende pausen 'geleverd' heeft. Niet toevallig waren het monnikken die er eeuwen lang de wijngaarden beheerden. De druiven moeten in het ruige, continentale klimaat hard werken en leveren geconcentreerd sap. Meestal rood en krachtig, van Garnacha, Tempranillo, Mazuela (Carginan) en Cabernet Sauvignon. Voor wit gebruiken ze voornamelijk Viura en Moscatel.
Calatayud en Cariñena
Calatayud levert vooral eenvoudige rosé en eerlijke rode wijn. Meestal van Tempranillo, Garnacha en Monastrell. Het kleine beetje wit is van Viura. De wijngaarden hebben stenige bodems.
Cariñena dankt zijn naam aan de gelijknamige druif. Toch zijn de Garnacha en Tempranillo op grotere schaal aangeplant. Ze worden opgevoed op eikenhout tot rijke Crianzas en Reservas. Robuuste rode wijnen zijn het, met zachte, zoete tannines.