Wijn van de Cesanese druif
De Italiaanse Cesanese druif groeit in de regio Lazio bij Rome. Hij geeft betrekkelijk eenvoudige, fruit-gedomineerde wijnen met zachte tannines. De Cesanese is in Lazio al paar honderd jaar bekend maar heeft de regio zelden verlaten. Wellicht omdat hij voor de wijnmaker geen gemakkelijke druif is.
Een monnik uit SiciliĆ« schijnt in de zestiende eeuw de Cesanese in de regio Lazio geïntroduceerd te hebben. Mooi verhaal natuurlijk, maar er is dan weer geen Cesanese bekend op dit eiland. Hoe dan ook stond hij vroeger redelijk veel aangeplant in Lazio maar door de toenemende populariteit van witte wijnen in de regio is daar niet zo heel veel meer van over: zo'n 1.000 hectare.
Hij dankt zijn naam aan het stadje Cesano, iets ten zuiden van Rome. En hij kan heel aromatisch zijn. De beste wijnen van de Cesanese komen uit de buurt van Anagni en Piglio. Maar de meeste Cesanese is lekker doordrinkbaar en wordt geschonken op de terrassen van Rome.