Wijn uit Sicilië
Op Sicilië is sinds 25 jaar een ware wijnrevolutie gaande. Voorheen was het een vergeten wijneiland dat zich vastklampte aan de vergane glorie van de Marsala. Tegenwoordig worden er verrassende kwaliteitswijnen gemaakt van typische druiven van het eiland als de blauwe Nero d'Avola en Frappato en de witte Inzolia. Je kunt bij ons vier wijnen uit Sicilië kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
De Siciliaanse wijnrevolutie is begonnen sinds de wijnboeren overheidssubsidies kregen om hun druiventokken op moderne wijze op te binden en grote wijnhuizen uit het Noorden van Italië in het eiland gingen investeren. Niet alleen het wijngaardbeheer werd gemoderniseerd. Kundige consultants werden ingevlogen om de druiven te kiezen en de kelders te vernieuwen. Niet langer oxidatieve wijnen uit oude houten vaten maar het pure fruit uit stalen tanks of kleine barriques werd de trend.
Dat werpt z'n vruchten af. Het klimaat was altijd al uitstekend: droge, zonovergoten zomers, weinig regen en een arme bodem. De flanken van de Etna bieden ook nog eens zeer vulkanische grond, die de wijnen een bijzonder karakter geeft.
Siciliaanse druiven
Daarbij heeft Sicilië een zeer rijke en oude wijngeschiedenis en tientallen unieke druiven, die de wijnmakers in staat stellen om onderscheidende wijnen te maken. Voor rood zijn de Nero d'Avola (die aan de oostkant van het eiland Calabrese wordt genoemd), de Frappato, Perricone en Nerello Mascalese goed voor expressieve rode wijnen. Perricone. Sinds kort is de Syrah op Sicilië aangeplant en die blijkt zich hier uitstekend thuis te voelen.
Voor de witte wijn kunnen de wijnmakers onder andere kiezen uit vergeten druiven als de Inzolia, de Catarratto (het meest aangeplant) en de Grillo.