Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van de Famoso druif

De Famoso is een Italiaanse witte druif uit de regio Emilia-Romagna. Een tot kort vergeten druif waar de wijnmaker verschillende kanten mee op kan. Hij kan er zowel droge als zoete stille wijn van maken maar er wordt ook mousserende wijn van Famoso gemaakt. Als droge stille wijn heeft de Famoso een medium body, waarin je dikwijls lindebloesem, tropisch fruit, appel, perzik en abrikoos kunt herkennen. Je kunt bij ons één wijn van de Famoso kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

Famoso betekent 'fameus' in het Italiaans. Dat is hij lang geweest. De oudste documenten waarin deze druif genoemd wordt dateren uit de vijftiende eeuw. Maar in de negentiende eeuw had de Famoso het moeilijk. Na de druifluis plaag, die bijna alle Europese wijngaarden verwoestte, werd hij nauwelijks herplant. In de loop van de twinstigste eeuw was hij zelfs nagenoeg geheel verdwenen. Op één wijngaard met twee rijen Famoso na. In Mercato Saraceno, dicht bij Forlì in de regio Emilia-Romagna.

De herontdekking van die twee rijen, begin deze eeuw, riep enthousiasme op bij enkele wijnmakers uit de buurt. Ze waren onder de indruk en zagen mogelijkheden om kwaliteitswijnen met een bloemig aroma en milde zuren van deze de Famoso te persen. Ze zorgden er voor dat de Famoso in 2009 weer officieel een Italiaanse wijndruif werd. Inmiddels zijn er meer dan tien wijnmakers die weer wijn van de Famoso maken. En er is meer dan 12 hectare wijngaard met de Famoso aangeplant. We verwachten dat beide aantallen in de komende jaren zullen toenemen, want de Famoso geeft beslist interessante wijnen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.