Wijn van de Mavro druif
De Mavro is veruit de meest aangeplante druif van Cyprus. Geen hoogvlieger. Rode wijnen van de Mavro druif zijn doorgaans licht van kleur en vrij vlak van smaak. Bedoeld om jong te drinken. De beste wijnen van Mavro worden gemaakt van de hoger gelegen wijngaarden op Cyprus. Je kunt bij ons twee wijnen van de Mavro kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Vroeger was de Mavro goed voor meer dan driekwart van de wijn van Cyprus. Inmiddels is het iets minder dan de helft. In de twintigste eeuw was kwaliteit minder belangrijk op het eiland. Sap van de Mavro werd gebruikt voor gluhwein, of de Cypriotische 'sherry' die enige tijd in Groot-Brittanië heel populair was. Nu er enkele tientallen boutique wijnhuizen op Cyprus actief zijn, kom je ook wel eens een heel aardige, misschien zelfs goede Mavro wijn tegen. Die komen meestal uit de hoogste wijngaarden uit het Westen van Cyprus waar hij wat minder uitbundig vrucht geeft dan op andere locaties (veel druiven aan de stok is niet goed voor de concentratie en kwaliteit van de wijn).
Mavrp is samen met de witte Xynisteri het ingrediënt voor de zoete, oeroude specialiteit van Cyprus: Commandaria. Dat is een zeer complexe, intens zoete wijn van ingedroogde druiven. Al achthonderd jaar een kwaliteitswijn.