Wijn van de Nosiola druif
Van de Italiaanse Nosiola druif worden al eeuwen zoete Vin Santo wijnen gemaakt in het Noord-Italiaanse Trentino. Sinds kort gebruiken de wijnmakers hem daar ook voor droge witte wijnen. Die zijn over het algemeen vrij stevig, peperig en notig.
Waarschijnlijk is de Nosiola al stokoud. Mogelijk dronken de Romeinen al wijn van deze druif. Je komt hem alleen tegen in Trentino. Traditioneel laten de wijnmakers hun Nosiola druiven lang hangen, zodat ze een edele rotting ondergaan en bijna uitdrogen. Vervolgens persen ze er kleine flesjes Vin Santo van die vaak tien jaar moet liggen om op dronk te komen. De totale productie is niet meer dan dertigduizend flesjes.
In de laatste jaren produceren steeds meer wijnmakers uit de regio droge wijnen van de Nosiola. Dat is een veelbelovende ontwikkeling. De Nosiola geeft opvallende witte wijnen. Een beetje voor de gevorderde smaak, maar saai zijn ze bepaald niet. Het is niet eenvoudig deze wijnen te vinden. De productie is zeer beperkt.