Colterenzio Pfefferer

Trentino

druivensoorten Muscato Giallo (Gele Muskaat)

Bekijk deze wijn >>

15,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Fantastische wijnen!

beoordeling

"Andere Wijn" heeft wijnen die je niet overal vindt, en het is vaak verbazingwekkend hoe goed die wijnen zijn. Probeer maar eens een Libanese, Georgische, Moldavische of Armeense wijn. Daarnaast worden er af en toe leuke avonden georganiseerd om bij lekker eten een aantal wijnen te kunnen proeven. Zeker een aanrader dus om via "Andere Wijn" eens wat anders te proberen!

Jos van Aken

Mijn aanrader: Satrapezo Saperavi Kvevri


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Trentino

trentino wijn

Trentino ligt in het Noorden van Italië, tussen de Dolemieten en het Gardameer. Er worden vooral frisse, fruitige witte wijnen gemaakt van Chardonnay en Pinot Grigio. De meeste zijn mousserend. Maar Trentino heeft ook onbekendere wijnschatten. Zoals rode wijn van Marzemino en Teroldego druiven. Je kunt bij ons één wijn uit Trentino kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

De wijnstokken in Trentino staan hoog opgebonden op de hellingen en in de dalen van de bergachtige streek. De meeste druiven zijn wit: Chardonnay en Pinot Grigio. De meeste boeren verkopen hun druiven aan coöperaties, die er frisse, mousserende wijnen van maken met Trento DOC op het etiket. Meestal zijn deze van een goede huiswijn kwaliteit. Enkele toegewijde wijnmakers weten dit niveau te ontstijgen, door zelf van de eigen druiven mousserende wijn te maken volgens de Methode Traditionelle.

Al lang voordat hier de eerste stok Chardonnay was aangeplant, was Trentino een bekende wijnregio. Het Concilie van de Contrareformatie werd in 1545 in Trente, de hoofdstad van de regio, gehouden. Het was een pittige vergadering die 18 jaar duurde. Geestelijken vanuit heel Europa deden zich tegoed aan de plaatselijke wijn en verspreiden haar roem naar alle windstreken van het continent.

Typische druiven uit Trentino

Die geestelijken dronken waarschijnlijk rood van de Marzemino en de Teroldego. Twee onbekende druiven die je alleen in Trentino tegenkomt. De Marzemino schopte het zelfs tot Mozarts' Don Giovanni, die een glas Marzemino drinkt in de gelijknamige opera, vlak voordat hij wordt opgeslokt door de hel.

De Teroldego is kwalitatief interessanter. Hij geeft krachtige wijnen van grindachtige bodems uit de dalen van Trentino. De beste wijnmakers geven hem een rijping op eikenhouten barriques. Het geeft de Teroldego diepte, complexiteit en een weelderige smaak van pruimen en kersen met kruidigheid van drop en laurier.

Ze dronken geen wijn van de Rebo druif. Ook dit is een typische druif uit Trentino die vrij stevige rode wijnen geeft. Hij is echter het resultaat van een kruising tussen de Teroldego en de Merlot uit 1948.

Maar mogelijk werd het diner tijdens het Colcilie beëindigd met een glas weelderig zoet van de Nosiola druif. Ook typisch Trentino maar nog onbekender.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.