Wijn van de Pardina druif
De Pardina is een vrij onbekende druif die al vele eeuwen voorkomt in Spanje en Portugal. Je ziet er nauwelijks wijnen van. Toch is het een belangrijke druif want hij heeft in deze regio in de loop der eeuwen een heel scala afstammelingen gekregen.
In Spanje noemen ze hem, Pardina, maar ook wel JaƩn Blanco of Cayetana Blanca. In Portugal spreken ze van Mourisco Branco. Allemaal genetisch dezelfde oude druif. Die kom je tegenwoordig vooral tegen in de Spaanse regio's Extremadura en Castilla. Elders wordt hij nog wel eens gedestilleerd.
Het is niet helemaal duidelijk waar deze oeroude druif oorspronkelijk vandaan komt. Het zou uit de buurt van het gelijknamige Zuid-Spaanse stadje kunnen zijn. Er zijn ook aanwijzigingen dat hij juist uit het Zuid-Portugese Alentejo komt. In de loop der eeuwen hebben er verscheidene (spontane) kruisingen met andere druivenrassen plaats gevonden. Onder andere de Gouveio, Síria, Antão Vaz en Castelão stammen allemaal of van de Pardina.