Portugese wijn

Portugese wijn

Portugese wijn, dat is voer voor vinologen. Want Portugal ontwikkelt zich razendsnel als toonaangevend wijnland, maar houdt vooral vast aan de eigen druivenrassen en weet zich daarmee te onderscheiden. De oude coöperaties zijn opgedoekt. Meer dan duizend Quinta’s persen moderne Portugese wijnen van de druiven uit de eigen, oeroude wijngaarden. Je kunt bij ons 32 Portugese wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Portugese wijn, dan vind je hieronder meer informatie.

De grote omslag in de kwaliteit van de Portugese wijn is gekomen toen Portugal in 1986 toetrad tot de EU. De monopolies van overkoepelende, ouderwetse wijnbedrijven werden afgebroken. Investeren in de wijngaarden en zelf wijn maken werd gestimuleerd. Bevlogen Portugese wijnmakers hebben hun kans gegrepen. Het aantal Quinta’s dat eigen wijnen maakt, is gestegen van een handjevol tot ruim meer dan duizend. En ze doen het veel beter dan de coöperaties.

De Douro, Alentejo en Beiras

Twee regio's die de stormachtige ontwikkeling van de Portugese wijnbouw fraai illustreren zijn de Douro vallei, Alentejo en Beirras. In de Douro werden nog niet zo lang geleden alleen druiven geplukt voor de zoete Port. De wijnhuizen in de Douro zijn de afgelopen jaren in rap tempo gemoderniseerd. En ze zijn gaan experimenteren. Steeds meer Quinta's maken naast Port droge rode kwaliteitswijnen. De rode zijn stevig en kruidig maar met fijne zachte tannine. Veel witte wijnen uit de Douro vallei zijn fris en strak gemaakt.

De Portugese wijnregio Alentejo wordt wel het 'Californië van Portugal' genoemd. Alentejo is groot, heet en vooruitstrevend. Verschillende topwijnmakers hebben zich op de oude, vergeten wijngaarden gestort. Ze maken echte 'terroir-wijnen' in allerlei stijlen maar wederom voornamelijk van gebiedseigen druivenrassen.

Minder bekend maar niet minder interessant is de regio Beiras, met de districten Dão en Biarrada. In Dão worden op steile hellingen van de gelijknamige rivier fraaie droge rode Portugese wijnen gemaakt die vaak tientallen jaren bewaard kunnen worden, zonder hun complexiteit te verliezen. Beiras draait vooral om de Baga druif. Een krachtige rode druif met flinke zuren en pittige tannine die de wijnmakers verzachten met moderne vinificatietechnieken en door te blenden met andere druiven.

500 autochtone Portugese druivenrassen

De Portugese wijnmakers hebben de geweldige luxe dat ze uit meer dan 500 autochtone druivenrassen kunnen kiezen. Ze hoeven de concurrentie niet aan met Chili of Zuid-Afrika. Ze hebben hun eigen Arinto, Antão Vaz, Touriga Nacional, Loureiro, Alvarinho, Baga, Treixadura en ga zo maar door. Daardoor kunnen ze unieke wijnen maken. Voor liefhebbers valt er in Portugese wijn veel nieuws te ontdekken. Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste Portugese druiven >>

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.