Goede wijn, snelle levering, goed ingepakt
De bestelde flessen wijn werden heel snel en goed ingepakt bezorgd. Super service!
Mijn aanrader: Koncho Saperavi Qvevri
Maar 15% van de totale wijnproductie in Israël bestaat uit koosjere wijn, wijn met een sacrale betekenis. De wijnstok was immers volgens de Bijbel, naast onder andere fonteinen, vijgenbomen, bergen en dalen, één van de zeven beloftes voor het Joodse volk. Het drinken van wijn, druivenbloed, zorgde ervoor dat de mens Hem beter zou leren kennen en begrijpen. Koosjere wijn als ‘geschenk van God’, is bestemd voor het Joodse volk om heilige momenten en bijzondere ceremonies te begeleiden; in dankbaarheid voor het leven dat door hem geschonken is.
Hoe de wijn, rood, wit en rosé, gemaakt wordt en het zijn sacrale status behoudt, staat in de Joodse Wet. Allereerst mogen alleen mensen die tot het Joodse Volk behoren in aanraking komen met de wijn, van productie tot het schenken van de wijn. Op deze manier wordt de heilige status beschermd.
De wijnstok moet ten minste vier jaar in de grond staan voordat de druiven gebruikt mogen worden voor de productie van wijn. Maar na 7 jaar moeten de wijngaarden op van oorsprong Bijbelse gronden, worden geruimd zodat het land braak ligt. Dit geldt dus niet voor wijngaarden in andere landen. De wijnstokken mogen hun wijngaard ook niet delen met andere gewassen. Het is geheel bestemd voor koosjere wijn.
Vanaf het moment dat de schil van een druif breekt, moeten de mensen en de gebruikte materialen koosjer zijn. Het gebruik van dierlijke producten, bijvoorbeeld eiwitten om een wijn te klaren zijn uit den boze. In landen als de Verenigde Staten en Zuid-Afrika wordt ook hele kleine hoeveelheid koosjere wijn gemaakt. Hoewel ze niet behoren tot het land van melk en honing, mogen ze wel het label ‘koosjer’ voeren wanneer alleen Joden gewerkt hebben de totstandkoming van de wijn.
Het gehele vinificatieproces dient onder toezicht te gebeuren van een rabbijn of een supervisor die de Joodse voedselwet handhaaft. Op het etiket staat vermeld dat het om een koosjere wijn gaat die onder toezicht is geproduceerd. Uiteraard wordt er niet tijdens de sjabat gewerkt, maar wordt de koosjere wijn wel gedronken.
Ook het openen en inschenken van de wijn moet door een Jood gebeuren anders verliest de wijn zijn koosjere status. Niet praktisch voor grote feesten waarbij de catering misschien niet door louter Joden plaats vindt. Maar gelukkig is daar iets opgevonden, wijnen met het label Mevushal, ook wel bekend als gekookte wijn. Koosjere wijn of druivensap is gekookt of gepasteuriseerd voordat het gebotteld worden. En dan mogen ook niet-Joden de wijn inschenken zonder dat het niet meer koosjer is.