Casreli Chitistvala

Casreli Chitistvala 2016

Georgië (Kachetië)

Tetri Chitistvala. Een vergeten Georgische druif, gereanimeerd door de vijf artsen achter Casreli Wines. De jury van de International Qvevri Wine Competition beloonde die reddingsactie met een gouden medaille. Zie daar hoe een hobby volledig uit de hand kan lopen. De wijnen van Casreli vinden inmiddels gretig aftrek in de wijnboutiques van de Georgische hoofdstad.

Daar houden ze wel van een oranje natuurwijn met een geur van vers gemalen zwarte peper, kumquats, rivella en marmelade. Met nog geen 12 procent alcohol en toch power, structuur en tannine in de afdronk. Waarin je ricola snoepjes, appeltaart, potloodslijpsel en wilde bloemen kunt herkennen. Doktersadvies: Iets gekoeld innemen bij de maaltijd.

 

harold hamersma  Harold Hamersma (NRC): 9

   Importeur die behalve een goede neus voor bijzondere wijnen ook een goede pen heeft. Alleen van hem heb ik weleens integraal een proefnotitie overgenomen. En ook hier schittert-ie weer: ‘Tetri Chitistvala. Een vergeten Georgische druif, gereanimeerd door de vijf artsen achter Casreli Wines. De jury van de International Qvevri Wine Competition beloonde die reddingsactie met een gouden medaille. Zie daar hoe een hobby volledig uit de hand kan lopen. De wijnen van Casreli vinden inmiddels gretig aftrek in de wijnboutiques van de Georgische hoofdstad. Daar houden ze wel van een oranje natuurwijn met een geur van vers gemalen zwarte peper, kumquats, rivella en marmelade. Met nog geen 12 procent alcohol en toch power, structuur en tannine in de afdronk. Waarin je ricola snoepjes, appeltaart, potloodslijpsel en wilde bloemen kunt herkennen. Doktersadvies: Iets gekoeld innemen bij de maaltijd.’ Waarvan akte. Maak van die maaltijd er eentje met gerechten van Ottolenghi: orange wine is de ideale begeleider van zo’n kleur-, geur- en smaakbombardement.

 

Casreli Wines Georgië  Casreli Wines

Casreli is een kleine wijnboerderij uit Kachetië in het Oosten van Georgië. Casreli is een project van vijf bevriende artsen. Het leest als een spannend jongensboek. Ze kennen elkaar van hun studie medicijnen in Tbilisi. In 2014 gingen ze samen wijnmaken. In Kachetië is dat een hobby die door duizenden wordt bedreven. De mannen van Casreli waren serieuzer. Ze gingen investeren. Een jaar later plantten ze hun eigen wijngaard aan. En weer een jaar later wonnen ze gouden en zilveren medailles met hun wijnen op de International Qvevri Wine Competition. Lees verder over Casreli Wines >>

regio Georgië  Kachetië

Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>

Tetri Chitistvala

De voor ons nauwelijks uitspreekbare Tetri Chitistvala druif is een vergeten Georgische witte druif waar sinds kort - voor zover ons bekend - door één wijnmaker weer wijn van wordt geperst. Die zit in een oranje blend met Kisi en Rkatsiteli. Dus hoe de Tetri Chitistvala smaakt, dat kunnen we je eigenlijk niet zeggen. Lees verder over de Tetri Chitistvala druif >>

Kisi

Op de Westerse wijze geproduceerd zijn wijnen van de Georgische Kisi druif vaak licht en fris, met impressies van citrusvruchten en een harmonieuze, droge smaak. Op de traditionele Georgische wijze geproduceerd in amfora's heeft de wijn veel meer diepgang en verandert het aroma onherkenbaar. Lees verder over de Kisi druif >>

Rkatsiteli

De Rkatsiteli is een inheemse Georgische druif die droge witte wijnen geeft met een verkwikkende zuurgraad. Georgische wijnboeren oogsten hem daarom graag laat - pas half oktober - als hij wat meer suikers heeft ontwikkeld. Lees verder over de Rkatsiteli druif >>

   
Land: Georgië
Streek: Kachetië
Druif: Tetri Chitistvala, Kisi en Rkatsiteli
Wijnmaker: Casreli Wines
Biologisch: Biologisch gemaakte natuurwijn
Alcohol: 11,7% Vol.
Drinktemperatuur: 14° C
Op dronk: 2018 - 2025
Inhoud: 750 ml.
Sluiting: Kurk
Deze wijn is gemaakt om je maaltijd te begeleiden. Eet er iets kruidigs bij. Wit vlees en vettigheid kan hij moeiteloos aan. Probeer maar eens bij couscous met lamsvlees
   
rijpe witte wijn Oranje wijn
druivensoorten Tetri Chitistvala, Kisi en Rkatsiteli
19,-

  bestellen Winkelwagen
  Binnen 2 werkdagen bezorgd in Nederland en België
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen met iDEAL, Bancontact of ná ontvangst

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.