Colterenzio Lagrein

Alto Adige

druivensoorten Lagrein

Bekijk deze wijn >>

15,-

 bestellen Winkelwagen

Palladium Gewürztraminer

Alto Adige

druivensoorten Gewürztraminer

Bekijk deze wijn >>

19,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Bijzondere, goede en bijzonder goede wijnen

beoordeling

Eens wat anders dan supermarkt wijnen of de gangbare wijnen van de grote huizen?
AndereWijn biedt interessante en avontuurlijke alternatieven.
Wijnen worden op en volgens afspraak bezorgd in stevige dozen met een boekje met per wijn achtergrond, duiding en tips.

Koen

Mijn aanrader: Rosé de Purcari


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Alto Adige

alto adige wijn

Alto Adige - oftewel: Süd-Tirol - hoorde tot de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk. Dat is nog aan alles te merken. Er wordt nog Duits gesproken en er wordt wijn gemaakt van 'Oostenrijkse druiven' als Weissburgunder, Blauburger, Gewürztraminer en Müller-thurgau. Maar de belangrijkste druif van deze bergachtige regio, de Lagrein, die vind je toch echt alleen in Alto Adige. Je kunt bij ons twee wijnen uit Alto Adige kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

Alto Adige ligt rond het bergstadje Bolzano, in het uiterste Noorden van Italië, tegen de Oostenrijkse grens. Het wordt vaak in één adem genoemd met het aangrenzende Trentino, maar wij doen dat niet want er zijn aanzienlijke verschillen tussen beide. In Alto Adige wordt nog Duits gesproken en ook de druiven op de etiketten van de plaatselijke oogst doen vaak Oostenrijks aan.

Tot aan het einde van de vorige eeuw was Alto Adige vooral een producent van matige wijn. Druiventelers probeerden een zo groot mogelijke oogst uit hun wijngaarden te persen. Figuurlijk dan, want ze verkochten die oogst aan coöperaties, die er vervolgens wijn van persten. Vaak van de Vernatsch druif, want die geeft veel sap per vierkante meter wijngaard.

Innovatieve coöperaties

Opvallend genoeg zijn het - in tegenstelling tot elders in Italië - juist coöperaties geweest die Alto Adige als kwaliteitsregio op de kaart hebben gezet. Sinds de jaren 1980 zijn ze de druiventelers gaan betalen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ondertussen begonnen de co√∂peraties driftig te experimenteren met stalen tanks en houten barriques. De druiven uit de beste wijngaarden werden apart geperst en gebotteld. Alto Adige nam hiermee een risico, maar is daar ruimschoots voor beloond.

De druiven van Alto Adige

Sinds het einde van de vorige eeuw worden de wijnen uit Alto Adige steeds beter gewaardeerd. De populaire Gewürztraminer - ooit bijna verdreven door de Vernatsch - wordt steeds meer aangeplant. De Weissburgunders, Chardonnays, Silvaners, Kerners en Sauvignon Blancs doen er niet voor onder. Ook rode wijn van Blauburger (bekend uit het Oostenrijkse Weinviertel) en Merlot doet het goed. De Vernatsch is niet langer symbool voor de teloorgang van Alto Adige. In tegendeel, veel wijnmakers weten er tegenwoordig een uitstekende, lichte rode wijn van te persen.

Lagrein

Ook met de trots van de regio, de Lagrein druif, is veel gebeurd. Vroeger was het in Alto Adige een ingrediënt van niets-aan-de-hand-rosé : de Kretzer. Tegenwoordig geeft hij niet al te bekende, maar gewilde rode wijnen, wat aards met pruimen, kersen en soms wat zachte chocolade in de smaak. Veel van de beste Lagrein komt uit het district Gries, want de druif houdt van een zanderige wijngaard met grind. Ook in andere districten in Alto Adige weten de wijnmakers tegenwoordig fraaie Lagrein te maken. Bijvoorbeeld door hem een korte rijping op barriques te geven.

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.