Wijn uit Bergerac
Bergerac is het bekendste wijngebied uit de Sud-Ouest. Het grenst aan de Bordeaux en de regio is bij vakantiegangers wellicht beter bekend als de Dordogne. Nederlanders haalden er al in de vijftiende eeuw zoete wijnen vandaan.
De Franse wijnregio Bergerac is ouder dan Bordeaux. Al in de vijftiende eeuw waren vooral de zoete wijnen uit Bergerac wereldberoemd. De vaten werden in Holland zeer gewaardeerd. Tegenwoordig staat Bergerac in de schaduw van Bordeaux. De meeste wijnen zijn droog, maar er worden net als in de 15de eeuw nog steeds goede zoete wijnen gemaakt.
Bergerac AC en Côtes de Bergerac
De meeste wijn uit de Bergerac wordt gebotteld onder de naam Bergerac AC of Côtes de Bergerac. Ze zijn droog en worden gemaakt van druiven die ook in Bordeaux gangbaar zijn: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Sémillon, Muscadelle en Sauvignon Blanc.
Montravel en Haut-Montravel
In Montravel worden frisse witte wijnen gemaakt van Sémillon, Muscadelle en vooral Sauvignon Blanc. Ze zijn licht aromatisch en hebben een goede structuur. Heb je een Côtes-de-Montravel of Haut-Montravel in je glas, dan drink je dezelfde wijn als je voor-voor-voorvader en -moeder al deden.
Montbazillac en Saussignac
Montbazillac en Saussignac zijn zoete wijnen uit Bergerac. Montbazillac is vrij bekend als billijk alternatief voor de beroemde Sauternes uit Graves. Montbazillac en Saussignac wordt gemaakt van Sémillon, Odenc, Sauvignon en Muscadelle, die normaliter worden geblend. De druiven worden laat geoogst, wanneer edele rotting heeft opgetreden. Ze hebben een diepgele kleur met een smaak van honing, acacia, perzik, zoete pruimen en frisse citrus.