Guillemot-Michel Quintaine

Bourgogne

druivensoorten Chardonnay

Bekijk deze wijn >>

29,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Fantastische wijnen!

beoordeling

"Andere Wijn" heeft wijnen die je niet overal vindt, en het is vaak verbazingwekkend hoe goed die wijnen zijn. Probeer maar eens een Libanese, Georgische, Moldavische of Armeense wijn. Daarnaast worden er af en toe leuke avonden georganiseerd om bij lekker eten een aantal wijnen te kunnen proeven. Zeker een aanrader dus om via "Andere Wijn" eens wat anders te proberen!

Jos van Aken

Mijn aanrader: Satrapezo Saperavi Kvevri


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit de Bourgogne

wijn uit bourgogne

Bourgogne is een van de meest aansprekende wijngebieden van de wereld. Rode wijn uit de Bourgogne wordt gemaakt van de delicate Pinot Noir. Witte meestal van Chardonnay. De regio Côte d'Or is het kloppend hart van Bourgogne. Hier worden rode en witte wijnen gemaakt die tot de absolute wereldtop behoren. Je kunt bij ons twee wijnen uit Bourgogne kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

Rode Bourgogne van de Pinot Noir is fluweelzacht en weelderig. Staat er Bourgogne AOC op de fles, of een appellatie die verwijst naar een gemeente uit de Côte d'Or, dan is het altijd Pinot Noir. Alleen in het zuiden van Bourgogne, in de Mâcconais en Côte Chalonnaise, wordt rode wijn van de Gamay druif gemaakt. Deze wijnen worden verkocht onder een eigen appellatie, bijvoorbeeld Mâcon. Wanneer het sap van Pinot Noir is vermengd met Gamay, dan moet de wijnmaker Bourgogne Passetoutgrains op het etiket zetten.

De Chardonnay is dé witte druif van Bourgogne. De referentie voor elke wijnmaker ter wereld. In de Chablis zijn ze strak en mineralig, in de Côte d'Or eerder rijp en weelderig. Een curieuze uitzondering is Bouzeron, waar strakke witte wijn van de Aligoté druif wordt gemaakt.

Chablis

Chablis ligt in het noorden van de Bourgogne. De regio is synoniem voor fonkel-frisse wijnen van Chardonnay. De kalkrijke grond in de wijngaarden van Chablis geeft de wijn een mineralige neus, die doet denken aan vuursteen. Lees meer over Chablis >>

Côte d'Or

De Côte d'Or is de verzamelnaam voor de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Twee bijzondere wijnregio's die samen het hart van Bourgogne vormen. De meest prestigieuze wijnen uit Bourgogne komen hier vandaan. Magische namen als Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Meursault en Montrachet; ze komen allemaal uit de Côte d'Or.

appellations van bourgogne kaart

In de amper 750 ha wijngaarden van de Côte de Nuits worden vooral rode wijnen gemaakt van Pinot Noir. Deze druif is gevoelig voor het terroir: Op verschillende plekken kan hij verschillende smaken aan de wijn geven. De wijnmakers uit de Côte de Nuits zijn er zeer bedreven in om aan hun wijn het specifieke karakter van de eigen wijngaard mee te geven. Lees verder over de Côte de Nuits >>

De twee maal zo grote Côte de Beaune is geliefd om haar rijke witte wijnen van de Chardonnay. De wijnen worden - in tegenstelling tot in Chablis - vaak gerijpt in eikenhouten vaten. Het zijn complexe wijnen, vaak met een vlezige, rijpe smaak van tropisch fruit, vanille en toast. Lees verder over de Côte de Beaune >>

De Auxerrois

Waarschijnlijk de onbekendste regio van Bourgogne. Er worden charmante, lichte Chardonnays gemaakt en frisse witte wijnen van Aligoté. Bovendien is Auxerrois de enige plek in Bourgogne waar wijn wordt gemaakt van Sauvignon Blanc, onder de naam Sauvignon de Saint-Bris. Een andere specialiteit is de Irancy AC: een dieprode wijn met veel aroma. Meestal van Pinot Noir, soms gemengd met de plaatselijke, bijna uitgestorven César druif.

Côte Chalonnaise

Chalon ligt net ten zuiden van de Côte de Beaune. Hier wordt de Pinot Noir vaak gemengd met Gamay tot Bourgogne Passetoutgrains. De Côte Chalonnaise is de enige plek in Bourgonië waar de mousserende Crémant de Bourgogne gemaakt wordt. De belangrijkste AOC's van Chalon zijn Mercury, Bouzeron (voor witte wijn van Aligoté) en Montagny.

Mâconnais

De Mâconnais ligt in het zuiden van de Bourgogne, tegen de Beaujolais. De meeste wijn wordt gemaakt door coöperaties, die druiven inkopen bij telers. Een rode Mâcon is gemaakt van Gamay, soms aangevuld met een beetje Pinot Noir. Witte Mâcon is gemaakt van Chardonnay. De toevoeging Superieur duidt op een hoger alcoholpercentage. Het meest prestigieuze appellation van de Mâconnais is Pouilly-Fuissé. Een soepele Chardonnay met noten en boter in de geur.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.