Canadese wijn uit British Columbia

British Colombia is een dynamisch en divers wijngebied. Grenzend aan de Stille Oceaan, in de zuidwestelijke hoek van Canada, tegen de grens met de Verenigde Staten. Kustgebieden, bergketens en meren bepalen het gevarieerde landschap, het klimaat en de bodem. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat er ten minste 75 druivenrassen zijn te vinden. Voor elke wijngaard is er wel een geschikte druif. Dat maakt British Colombia als wijngebied erg interessant en succesvol.

Canadese wijn uit British Columbia kopen

Wijnmakers van over de hele wereld strijken in dit jonge wijngebied neer. In 1990 waren er nog maar 17 wijnhuizen. Inmiddels is de 300 aangetikt. Dit zijn overwegend klein 'boetiek wijnhuizen'. De wijnmaker heeft hier de ruimte om te experimenteren. Welke druif past het beste in zijn wijngaard? Van de inheemse hybride wijnstokken is niet veel over; ze zijn vervangen door de betere wijnstokken van de vinifera-familie.

Het overwegend droge klimaat maakt het interessant om biologische en biodynamische wijnbouw toe te passen. Steeds meer wijnmakers gebruiken alleen de natuurlijke gisten in het vergistingsproces. En om de meeste pure wijn te kunnen maken, wordt in de wijnkelder door sommige wijnmakers gebruik gemaakt van betonnen tanks, ook in eivorm en amfora. Uiteraard worden ook de eikenhouten vaten gebruikt, maar in mindere mate. Kenmerkend voor de wijnen uit British Colombia zijn de frisse, sappige zuren en de zuiverheid.

De ruim 4000 hectare aan wijngaarden van British Colombia zijn verdeeld over vijf wijnregio’s: Okanagan Valley, Similkameen Valley, Fraser Valley, Vancouver Island en de Gulf Islands. De wijnindustrie in British Colombia ontwikkelt zich rap, dus meer regio’s zullen aan dit lijstje worden toegevoegd. Het aandeel van Okanagan Valley is met 82%, de grootste maar ook de meest diverse wijnregio van British Colombia.

Okanagan Valley

In de Okanagan Valley worden misschien wel de beste wijnen van Canada gemaakt. Okanaga is een vallei ruim 400 kilometer landinwaarts vanaf Vancouver. In deze vallei ligt een aantal meren van noord naar zuid, met Okanagan Lake als grootste meer. Met een breedtegraad van 49-50,5 ligt dit gebied op het randje van wijnbouw. Een vergelijkbare breedtegraad als de Champagne. Maar wat Okanagan in tegenstelling tot de Champagne wel heeft is droogte, veel zonne-uren en warmte. Lees verder over de Okanan Valley >>

Similkameen Valley

Similkameen Valley ligt ten zuidwesten van de Okanagan Valley. Een erg ruig en bergachtig landschap. Ook hier heerst een ideaal klimaat voor biologische wijnbouw: Hete zomerdagen, koude nachten en een lage vochtigheid. Bovendien houden de rotsachtige bodems warmte vast waardoor het altijd aangenaam is voor de wijnstok. De wijnmakers uit Similkameen Valley hebben de wind aan hun zijde, die blaast elke ziekte of plaag uit de wijngaard. De meest aangeplante druiven zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay en Riesling. De wijnen scoren hoog in de internationale kritieken.

Vancouver Island

Vancouver Island ligt pal aan de Stille Oceaan. Door de bergketens op het eiland worden de wijngaarden goed beschermd tegen kou en storm van de oceaan. Het rijpingsseizoen is daardoor vrij lang vergeleken met andere regio’s. Overwegend familiebedrijven maken hier mooie wijnen van Pinot Noir, MarĂ©chal Foch, Pinot Gris, Ortega en zelfs van Siegerebbe, een Duitse kruising.

Gulf Islands

Op de Gulf Islands, tussen Vancouver Island en Vancouver op het vaste land, zijn de eerste wijngaarden in 1995 aangeplant. Voornamelijk met Pinot Noir, Pinot Gris, Ortega en Maréchal Foch. In deze jonge wijnregio zijn er nu 13 wijnhuizen.

Fraser Valley

In het vruchtbare Fraser Valley, zeer geschikt voor landbouw, worden veelgeprezen wijnen gemaakt van Pinot Gris, Pinot Noir, Siegerebbe en Bachhus. De regio staat bekend om mousserende wijnen en prima stille wijnen waarin het fruit domineert.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.