In het oosten van Canada, tegen de grens met Noord-Amerika ligt de Okanagan Valley. Eeen vallei ruim 400 kilometer landinwaarts vanaf Vancouver. In deze vallei ligt een aantal meren van noord naar zuid, met Okanagan Lake als grootste meer. De vallei ligt op een vergelijkbare breedtegraad als de Champagne, nog net geschikt voor de wijnbouw. Maar wat Okanagan in tegenstelling tot de Champagne wel heeft is droogte, veel zonne-uren en warmte. En dus worden hier bijzonder mooie wijnen gemaakt.
De meren van Okanagan zijn essentieel voor wijnbouw. Ze temperen de extreme hitte in de zomer en de extreme koude in de winter. En de reflectie van de zon in het water draagt bij aan de rijpheid van de druiven. Kenmerkend voor Okanagan Valley is de korte rijpingsperiode. In het midden van oktober begint de winter. Dus voor die tijd moeten de druiven voldoende rijpheid hebben en geoogst zijn. Gelukkig heeft Okanagan Valley zelfs meer zonuren dan Californië!
In de nachten kan het er heel koud worden. Vinden de druiven fijn. En vinden wij fijn. De wijnen behouden zo hun sappige zuren. Ooit was deze vallei een gletsjer. Duik je in de bodem rondom de meren, dan vind je nog steeds afzettingen uit deze tijd, van kalksteen, zandsteen en leem, maar ook van graniet en vulkanische gesteenten. Die bodem komt de rijpe aroma’s in de druiven en dus in de wijn alleen maar ten goede.
In het noorden van de Okanagan Vallei is het wat koeler. Daar valt gemiddeld 400 mm regen. Vooral vroegrijpende en witte druivenrassen doen het hier goed. Rond Kelowna is de bodem licht en bevat ze veel kalksteen. Wijnen van Pinot Noir, Chardonnay zijn daardoor elegant, fruitig en behouden hun frisse zuren. Dat geldt ook Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer.
Meer naar het zuiden, tegen de grens met de Verenigde Staten is het klimaat in de vallei heet en droog. Hier begint de Sonoran woestijn. Er valt maar 152 mm regen per jaar. Zonder irrigatie zou wijnbouw hier niet haalbaar zijn. Rond Oliver en Lake Osoyoos liggen de meeste wijngaarden van Okanagan Vallei. En een ander terroir betekent ook andere druivenrassen en een andere stijl wijnen. Syrah bijvoorbeeld. De wijnen uit het zuiden van de Vallei zijn vergelijkbaar met wijnen uit de Noordelijke Rhône, met meer elegantie en minder ‘in your face’ tannines.
Op de wijngaarden op de oostelijke hellingen is gericht op het oosten is naast Syrah, ook Grenache en Mourvèdre, en Cabernet Franc en Merlot aangeplant. Deze wijngaarden hebben graniet en zand in de bodem. De wijnen van Chardonnay zijn hier rijper dan in het noorden van de vallei. Ze hebben meer tropisch fruit en een vollere body. Die rijpheid geldt ook voor de Rieslings. Bijna vergelijkbaar met Rieslings uit de Elzas of de Rheingau.
De wijnmakers uit de Okanagan Valley laten zich graag inspireren door andere wijnlanden om hun wijnen naar een steeds hoger niveau te tillen. Veel wijnmakers komen uit landen zoals Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Zuid-Afrika. Het gebied biedt enorme mogelijkheden voor biodynamische en biologische wijnbouw. De droogte, vooral in het zuiden, de koude en het gebrek aan de druifluis en ander ongedierte maken dit mogelijk.