Bulgaarse wijngebieden

Bulgarije kent zo'n honderd wijngebiedjes, verspreid over vijf grotere regio's. Ze verschillen qua klimaat, bodemsamenstelling en aangeplante druivenrassen. Voor elke regio zijn de meest geschikte druiven gekozen.

bulgaarse wijngebieden

Donauvlakte

De regio in het Noordwesten van Bulgarije wordt de Dunavska Ravnina (Donauvlakte) genoemd. Er worden goede rode wijnen gemaakt. Vooral van Cabernet Sauvignon, Merlot en Gamza. De witte druiven zijn in de minderheid. De belangrijkste zijn Chardonnay, Riesling en Sauvignon Blanc.

Zwarte Zeegebied

Je hebt een fles uit het Zwarte Zeegebied als er Chenomorski Rayon op het etiket staat. Hier worden vooral witte wijnen gemaakt. Je vindt er vrijwel alle witte druivenrassen die in het land voorkomen, waaronder de inheemse Misket and Dimyat. Houtgerijpte Chardonnays uit het Zwarte Zeegebied kunnen de moeite waard zijn.

Vallei van de Rozen

In het midden van het land ligt de regio die Pod-Balkanski Rayon (Onderbalkanregio) of Vallei van de Rozen wordt genoemd. In de steile dalen van dit bergachtige gebied zijn vooral blauwe druiven aangeplant, zoals Gamza (Kadarka), Cabernet Sauvignon en Merlot. De inheemse Misket is de belangrijkste witte druif van de regio.

Tracische laagvlakte

In het Zuiden van Bulgarije, tegen de grens met Griekenland, ligt de grootste wijnregio van het land: Trakijska Nizina (Tracische laagvlakte). De rode wijnen uit deze regio behoren tot de beste van het land. De inheemse Mavrud is belangrijk voor de wijnbouw in Tracië. Ook de Cabernet Sauvignon heeft het hier uitstekend naar de zin.

Struma Vallei

Dolinata na Struma, het stroomdal van de rivier de Struma ligt in het uiterste Zuidwesten van het land. Er heerst een mediterraan klimaat. In het stroomdal worden vooral rode wijnen gemaakt. De inheemse Melnik en de Melnik 55 druiven komen hier vandaan. Nog minder bekend zijn de blauwe Ruen en de witte Kerazuda druiven uit de Struma Vallei.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.