Griekse wijn is fascinerend modern en divers

Griekse wijnen kopen

Griekse wijn is hard op de weg terug. Dertig jaar geleden kwamen er voornamelijk dubieuze flesjes Retsina uit Griekenland. Dat is tegenwoordig heel anders. Steeds vaker worden we verrast met fraaie kwaliteitswijnen van moeilijk uitspreekbare Griekse druiven als Assyrtiko, Agriorgitiko of Mavrodaphne. Een nieuwe generatie Griekse wijnmakers heeft de smaak te pakken. Elke regio en elk eiland heeft zijn eigen tradities én druiven. Dat maakt de verscheidenheid fascinerend. Je kunt bij ons 32 Griekse wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over Griekse wijn dan vind je hieronder meer informatie.

Al in de Oudheid werden de Griekse wijnen - een geschenk van de wijngod Dionysos - bezongen en vereerd door dichters en filosofen. Net als de Egyptenaren waren de Grieken voorname wijnmakers. Ze hadden een grote kennis van het beheren van de wijngaard en keldertechnieken. Die kennis is grotendeels verloren gegaan tijdens de langdurige Ottomaanse heerschappij. Pas aan het begin van de 20ste eeuw heeft Griekenland de wijnbouw weer opgepakt.

Tot aan haar toetreding tot de EU kende het Griekenland geen wijnwetgeving. Herkomstgebieden werden niet beschermd en er waren ook geen voorschriften om de opbrengst per hectare te beperken. De kwaliteit liet daardoor te wensen over. Toeristen werden getrakteerd op de plaatselijke oogst die onder de Griekse zon nog wel smaakte, maar bij thuiskomst in het regenachtige Nederland flink tegenviel. Die tijden zijn voorbij. Dankzij de EU is er nu passende regelgeving voor de wijnbouw en het zijn vooral de Grieken zelf die steeds hogere eisen stellen.

Griekse wijnklassificaties

Er zijn om te beginnen duidelijke klassificaties. Een fles met OPAP op het etiket (Onomasia Proelevseos Anoteras Piotitos), te herkennen aan de rode banderol, kan vergeleken worden met de Italiaanse DOC. Een fles met aanduiding OPE (Onomasia Proelefseos Eleghomeni) is de Griekse equivalent van de Italiaanse DOCG en heeft een blauw lint om de hals. Staat er dan ook nog Reserve op het etiket dan heeft hij twee jaar (voor wit) of drie jaar (voor rood) in de kelder gerijpt. Topikos Oinos betekent landwijn en kun je vergelijken met de Italiaanse IGT. Epitrapezios Oinos is tafelwijn, Cava is 'kelderwijn', een soort tafelwijn, die twee (wit) tot drie jaar (rood) in de kelder heeft gerijpt en vaak van uitstekende kwaliteit is.

Griekse druivenrassen

De Griekse wijnmakers hebben het een en ander te kiezen om ons te vermaken. De Romeinse dichter Vergilius schreef al dat het makkelijker is om "alle zandkorrels langs de zee te tellen dan alle [Griekse] druivenrassen te benoemen". Enkele tientallen zijn echt belangrijk voor de Griekse wijnbouw, zoals voor wit Assyrtiko, Robóla, Vilana en voor blauw: Mavrodaphne, Mandelaria, Agiorgitiko en Xynómavro, en Limnio. Als je meer wilt weten over de typische Griekse druivenrassen: Klik hier voor een overzicht van Griekse druiven >>

Al met al is Griekenland in de afgelopen jaren een verrassend wijnland geworden, dat uitstekende wijnen voortbrengt. Voer voor de avontuurlijke wijndrinker.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.