Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

goed

beoordeling

lekker zwoel, maar toch pittig

Reinout

Mijn aanrader: Mosmieri Saperavi Premium


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Calabrië

calabria wijn

Calabrië is een klein, vrij onbekend wijngebied in de zuidelijke 'voet' van de Italiaanse laars. Een arme regio, waar de wijnmakers er maar met moeite in slagen om hun flessen internationale bekendheid te geven. En daarom zijn het vooral de Italianen zelf die genieten van fraaie wijnen als de Cirò en de Greco di Bianco uit Calabrië.

De wijngaarden van Calabrië zijn heet, droog en steil. Ze liggen op de flanken van de bergen in het zuiden van Italië. Vele kleine wijnboertjes met een wijngaard van vaak niet meer dan een paar voetbalveldjes, zorgen in Calabrië voor de wijnproductie. Slechts enkele grotere wijnhuizen slagen er in hun wijnen tot over de landsgrenzen te verkopen.

Cirò en Pillino

De belangrijkste druif van de regio is de Gaglioppo, een van oorsprong Griekse druif die robuuste, paarsrode wijn geeft. De belangrijkste rode wijnen die in Calabrië van de Gaglioppo gemaakt worden zijn de Cirò DOC en de Pollino DOC. De wijngaarden van Cirò liggen op de steile hellingen van het massief van Sila. De kunst voor de wijnmaker is om de ruige Gaglioppo te verzachten. Sommige wijnmakers doen dit door de wijn enige tijd in houten vaten op te voeden, anderen versnijden hem met Sangiovese of Cabernet Sauvignon.

Greco di Bianco

Een onbekende specialiteit uit Calabrië is een koperkleurige dessertwijn van Greco uit het plaatsje Bianco in de' grote teen' van de laars. De wijnboeren laten de Greco druiven enige tijd indrogen voordat ze geperst worden. De Greco di Bianco is een rijke, complexe zoete wijn die in Nederland helaas niet of nauwelijks verkrijgbaar is. Een enkele keer kom je een aromatische en vrij stevige droge Greco uit Calabrië tegen.

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.