Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is maandag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Uitstekende service

beoordeling

Goede wijn die ook nog eens heel snel geleverd wordt!

Marianne Klein

Mijn aanrader: Doosje Oranje Wijnen


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Estremadura

Wijn uit het Portugese Estremadura

Estremadura is het wijngebied aan de Atlantische kust, direct boven Lissabon. Vroeger synoniem voor oninteressante witte bulkwijn van grote coöperaties, tegenwoordig zijn er vrij veel kleine wijnmakers die uitstekende wijnen maken. Dikwijls van onbekende, lokale druiven.

Er zijn er veel meer, maar de belangrijkste DOC's van Estremadura zijn Bucelas, Colares en Carcavelos.

Bucelas

Direct boven Lissabon, op nauwelijks 20 kilometer, ligt het kleine wijngebiedje Bucelas. Eind vorige eeuw waren de wijngaarden er bijna helemaal verdwenen. Inmiddels zijn er weer zo'n 300 hectare. Voornamelijk aangeplant met witte druiven.

De Arinto druif is de belangrijkste en moet minimaal 75 procent van een blend uit Bucelas bevatten. De Arinto is een kwaliteitsdruif met verfijnde zuren, die fris-droge wijnen geeft. De beste behoren tot de beste witte wijnen van Portugal. Op het etiket van de betere witte wijnen uit Bucelas zetten de wijnmakers Velho. In de topjaren maken ze Garrafeira. Die kunnen vaak jarenlang in houten vaten rijpen, voordat ze worden gebotteld.

Colares en Carcavelos

In Colares, direct aan de Atlantische kust, worden opvallende, tanninerijke en iets ziltige wijnen van de Ramisco druif gemaakt. En wit van Malvasia. De wijngaarden liggen op een dikke laag zand van soms meer dan vijf meter diep. Daar moeten de wortels van de druivenstokken doorheen om in de leemlaag eronder hun voedsel te vinden. Ze worden met bamboestokken overeind gehouden om te voorkomen dat ze op de grond liggen. Juist door die dikke laag zand is het een van de weinige Europese wijnregio's die in de negentiende eeuw niet door de druifluis is aangetast.

In Carcavelos zijn nog maar een handvol wijnmakers actief. Ze maken karakteristieke, wat nootachtige aperitiefwijnen.

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.