Wijn uit Gascogne
Gascogne is een oude Franse wijnregio die jarenlang in de vergetelheid was geraakt, maar sinds enkele jaren een groeiende populariteit geniet. Het zijn onderscheidende droge en zoete wijnen van vergeten druiven als Tannat, Petit Manseng, Gros Manseng, Lauzet, Camaralet de Lasseube en Petit Courbu.
Madiran
Sinds enkele jaren is Madiran herontdekt door wijnliefhebbers. De wijnmakers hebben Tannat in de wijngaarden staan. Deze robuuste druif 'temmen' ze met vernuftige vinificatie-technieken of door te mengen met andere druiven. De resultaten zijn opvallend. Niet iedereen houdt van zijn soms wat stugge tannine, maar Madiran is een nieuwe lieveling van de creatieve sommelier.
Béarn en Juraçon
Verder naar het zuiden, op de uitlopers van de Pyreneeën, groeien de relatief onbekende Petit Manseng, Gros Manseng, Lauzet, Camaralet de Lasseube en Petit Courbu. De eerste is de meest interessante. Hij geeft fris-kruidige witte wijnen met een verfijnde geur van bloemen en kruiden. De Petit Manseng kan je in Gascogne zo lang aan de stok laten hangen dat hij verschompelt en alleen mierzoet sap in de druif over blijft. De beste Petit Manseng wordt daarom als een dessertwijn gemaakt. In het kleine Béarn worden op deze manier fraaie zoete wijnen gemaakt. Jurançon is wit en kan zowel droog als zoet zijn.