Wijn uit Kosovo

Wijnen uit Kosovo kopen

Kosovo ligt op de Westelijke Balkan, ingeklemd tussen Macedonië, Servië, Albanië en Montenegro. In dit land, dat ooit deel uit maakte van het voormalige Joegoslavië is wijn maken geen noviteit. Al vroeg in de 3e eeuw werd hier wijn geproduceerd. Ooit lag de nadruk op lokale druivenvariëteiten, nu krijgen ook de internationale druiven ruime aandacht van de wijnproducenten. Je kunt bij ons twee Kosovaarse wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Kosovo dan vind je hieronder meer informatie.

De eeuwenoude wijntraditie werd onderbroken door de Koude Oorlog, de opsplitsing van het voormalige Joegoslavië, de oorlog met buurland Servië, handelsembargo‚Äôs en politieke instabiliteit. Nu de rust in de regio teruggekeerd is, zijn de wijnbouwers en wijnmakers vol optimisme om wijnen uit Kosovo op de kaart te zetten.

Kosovo, met de Rahovec Vallei als belangrijkste wijnregio, heeft in principe prima kaarten voor wijnbouw. Mits de juiste stok op de meeste geschikte plek wordt geplant. Met ruim 270 zonnige dagen per jaar, hoogteverschillen en een bodem die op een beetje bauxiet en kalksteen na, vrij arm is, doen de wijnstokken het heel aardig.

Druivenrassen in Kosovo

De ruim 5.000 hectare wijngaard is aangeplant met Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Gamay. Chardonnay en Riesling zijn ook van de partij. Variëteiten zoals Vranec, Prokupec, Smederevka en Zilavka geven een lokaal tintje aan het gamma van Kosovaarse wijnen.¬†

Bulkwijnen zijn nog oververtegenwoordigd. Maar de markt -eens was Duitsland een grote afnemer- voor deze wijnen wordt steeds kleiner. Het overschot aan deze druiven van mindere kwaliteit heeft geleid tot het her-enten van wijnstokken. De minder rendabele druivenstokken worden geënt met stokken van tafeldruiven zoals Thompson Seedless. Met behulp van kennis en geld uit zowel Europese landen als de Verenigde Staten ligt de focus nu op de kwaliteitswijngaarden.

De wijnmakers kijken vooral naar Bordeaux, Bourgogne en Californië voor inspiratie voor de stijl van hun wijnen. Met ambitie en hard werken krijgen de Kosovaarse wijnen van betere kwaliteit een steeds groter podium. Een interessant wijnland om de komende jaren in de gaten te houden.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.