Wijn uit Pays Nantais
Pays Nantais is het meest westelijke deel van de Loire, pal aan de Atlantische kust. De wijngaarden van de Pays Nantais liggen ten zuiden van de stad Nantes, op de linkeroever van de Loire rivier. Er wordt witte wijn gemaakt van de Muscadet druif. En die is lichtgeel, muskusachtig en zeer verfrissend. Ideaal om te drinken bij schaal- en schelpdieren.
De beste wijnen van de Muscadet maken de wijnmakers 'sur lie'. Ze laten de droesem, waaronder gist, in het vat zitten. Pas in de lente wordt het er uit gefilterd. Deze methode geeft de lichte wijn van Muscadet meer expressie en diepgang. Soms is hij bijna mousserend, omdat er wat koolstof in de wijn achterblijft.
De belangrijkste appellations van de Pays Nantais zijn Muscadet, Muscadet-Sèvre-et-Maine en Muscat Coteaux de la Loire. Er worden ook wel wat rode wijnen gemaakt, en zelfs rosé. Maar die zijn over het algemeen vrij eenvoudig. Prettige tafelwijnen, die worden gebotteld onder namen als: Coteaux d'Ancenis, Vins du Haut-Poitou of Vins du Thouasais.