Wijn uit Ribera del Duero
Het Spaanse Ribera del Duero, in het verlengde van de Portugese Douro vallei, heeft een spectaculaire metamorfose ondergaan. 30 jaar geleden was er een enkele coöperatie en een handjevol wijnhuizen actief. Tegenwoordig staan er bijna 200 moderne Bodega's.
De Bodega's uit Ribera del Duero maken rode wijnen van vooral Tinta del País (de lokale kloon van de Tempranillo), maar ook van Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha. Ze worden over de hele wereld met veel plezier gedronken.
Er is een grote verscheidenheid aan terroirs. Van kalkrijke hellingen langs de rivier tot schrale, zanderige hoogvlakten. De ene fles uit Ribera del Duero is daardoor de andere niet. Een eldorado voor kleine wijnhuizen, die kwaliteitswijnen willen maken met een heel eigen karakter.
Door de overvloedige zon worden de druiven al vroeg geoogst. In Castilla y León, de regio waar Ribera del Duero toe behoort, laten de wijnmakers de wijn wat minder lang op eikenhout rijpen dan elders in Spanje. Ze zijn daardoor wat donkerder van kleur, zachter en ze hebben wat zoetere tannines dan de meeste wijnen uit bijvoorbeeld Rioja.