Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Roussillon

wijn uit roussillon

De hete wijngaarden van Rouissillon liggen in het Zuidwesten van Frankrijk. Aan de voet van de Pyreneeën en aan de Middellandse Zee. Landinwaarts worden zondoorstoofde droge rode wijnen gemaakt. De heetste wijngaarden pal aan de kust zijn gereserveerd voor de beroemde zoete rode wijnen uit Banyuls, Maury en Rivesaltes.

Roussillon wordt vaak in één adem genoemd met de ernaast gelegen Languedoc. Samen gaan ze als 'le Midi' door het leven. Maar als het om de wijn gaat, zijn er belangrijke verschillen.

Net als in de Languedoc is er in Roussillon de afgelopen jaren veel Syrah, Grenache en Mourvèdre aangeplant. Ze worden voornamelijk als cuvée onder het appellation Côtes de Roussillon op de markt gebracht. In het heuvelachtige noorden bieden de wijngaarden perspectief voor een hogere kwaliteit. Verschillende gemeenten mogen daar AOC Côtes de Roussillon Village op het etiket zetten.

Rivesaltes, Maury en Banyuls

De meest interessante wijn uit Roussillon is de zoete rode Vin Doux Naturel. Hij wordt gemaakt van de druiven uit de heetste wijngaarden, pal aan de kust. De Grenache Noir is de ruggengraat voor de zoete rode wijn uit Roussillon. De druiven worden laat geplukt, zodat ze in de hete zon veel suiker ontwikkelen. Tijdens de vergisting zet die suiker zich om in alcohol. Maar voordat dit proces eindigt (meestal bij 15% alcohol), voegen de wijnmakers wat pure wijnalcohol toe. De fermentatie stopt wanneer nog lang niet alle suiker is omgezet in alcohol en daarom smaakt de wijn zoet.

Vervolgens gaat de wijn in grote houten vaten. Ze worden buiten gezet, in weer en wind en in de brandende zon. Door de nerven van het hout komt er zuurstof bij de wijn, die iets gaat oxideren. De smaak wordt rijper, en de wijn kan hierdoor zeer lang bewaard worden.

De Vin Doux Naturel uit Roussillon komt in drie appellations: Banyuls, Maury en Rivesaltes. Als jonge wijn hebben ze een geur van vijgen en geconfijt rood fruit. Op latere leeftijd (na pakweg een jaar of 10) zijn ze veel rijper, met een smaak van boerenjongens, pruimen en abrikozen. Geen andere wijn gaat zo mooi samen met een chocolade dessert als een flesje Banyuls.

Appellations in Roussillon

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.