La Butinière Chardonnay

Languedoc

druivensoorten Chardonnay

Bekijk deze wijn >>

16,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zoveel te ontdekken...heerlijk

beoordeling

De website van AndereWijn is een echte schatkist met onontdekte pareltjes, vergeten godendrank en vaardige wijnmakers. Keuzestress in optima forma. Maar tot nu toe nog nooit spijt gehad van mijn keuzes. En groot voordeel: je hoeft niet zoals elders vaak het geval is direct 6 flessen van dezelfde wijn te bestellen. Wel 1 tip: kijk eens naar een alternatief voor die grote, dikke dozen.

Jan Harko Post

Mijn aanrader: Greco di Tufo 'Serum'


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Languedoc

wijn uit de languedoc

In de uitgestrekte Languedoc, pal aan de Middellandse Zee, werd eind 20ste eeuw een grote hoeveelheid dubieuze tafelwijn gemaakt. Dat is de afgelopen jaren enorm veranderd. De Languedoc is tegenwoordig één van de innovatiefste wijnregio's van Frankrijk. De Languedoc wordt wel 'De Nieuwe Wereld' van Frankrijk genoemd. Je kunt bij ons drie wijnen uit Languedoc kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

De reputatie van bedenkelijke tafelwijntjes heeft niets te maken met de omstandigheden. Het klimaat en de schrale wijngaarden zijn uitstekend geschikt om goede wijn te maken. Het probleem was dat de Languedoc jarenlang de massaproducent was, die de Frans 'Jan-met-de-pet' van zijn wijn voorzag. De robuuste Carignan druif stond overal aangeplant. Er werd vaak meer dan 200 hl. sap per hectare uit geperst. Veel wijn, weinig smaak.

Eind 20ste eeuw belande de Languedoc in een crisis. De opkomst van goedkope wijnlanden als Chili en Argentinië dwong de Languedoc om zichzelf opnieuw uit te vinden. De Carignan werd massaal gesnoeid. Mourvèdre, Syrah en Grenache Noir werden aangeplant. Chardonnay en Viognier moesten de witte wijn opkrikken. Strengere wetgeving werd ingevoerd. Innovatieve wijnmakers en geïnteresseerde investeerders meldden zich om het potentieel van de oudste wijnregio van Frankrijk tot zijn volle recht te laten komen. De kwaliteit is in enkele jaren spectaculair vooruit gegaan.

Coteaux du Languedoc

Coteaux du Languedoc is de grootste kwaliteits-appellatie van de regio. Er wordt vooral rode wijn gemaakt. De Carignan is massaal gesnoeid en de Syrah is uitgegroeid tot de belangrijkste druif. Verschillende wijnmakers mengen hem met Mourvèdre en Grenache Noir tot een soort 'pseudo-Châteauneuf-du-Pape'.

In de Coteaux de Languedoc liggen Picoul de Pinet en de Clairette du Languedoc als ênclaves voor witte wijnen. AOC Picpoul de Pinot, van de gelijknamige Picpoul druif, wordt in de regio traditioneel bij vis gedronken. De Clairette du Languedoc is een jong AOC voor zachte witte wijnen van de gelijknamige druif. AOC Faugères is een veilige keuze als je een topwijn uit de regio zoekt.

appellations in de languedoc

Minervois

Ook op de schrale, kalrijke gronden van Minervois is de Carignan flink gesnoeid. Er worden tegenwoordig heel aardige wijnen gemaakt van Grenache Noir, Syrah en Cinsault. De laatste is een lokale specialiteit. Daarnaast vind je rosé, en witte wijn van het onafscheidelijke witte Rhône-koppel Roussanne en Marsanne. Een wijntip is de Crémant de Limoux. Een mousserende witte wijn met een sprankelende prijs-kwaliteitverhouding.

Corbière

De Corbière is rood gekleurd met - nog steeds- Carignan en in toenemende mate met Syrah, Grenache Noir en Cinsault. De ruige Carignan wordt 'getemd' met nieuwe vinificatiemethoden en gemengd met de nieuwkomers. De kwaliteit is vooruit gegaan. Binnen de Corbière is Fitou een belangrijk appellation.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.