Wijn uit Servië

Wijn uit Servië kopen

Servië kwalificeert zich steeds meer als wijnproducerend land. Wederom. Want ooit was wijn gemeengoed in dit Westelijk Balkanland. Wijnonvriendelijke regimes en conflicten brachten de wijnbouw tot stilstand. En nu? Vertrouwen, hard werken en een beetje geld en kennis uit het buitenland zetten Servië weer op de wijnkaart. Je kunt bij ons 7 Servische wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Servië dan vind je hieronder meer informatie.

Al eeuwen geleden hechtten de monarchen veel waarde aan de wijntraditie van Servië. Een traditie die gedurende de IJzertijd was ingezet. Maar de Ottomaanse overheersing maakte korte metten met de wijngaarden. Ten tijde van het Habsburgse Rijk ontstond een kleine opleving van de wijnbouw. Van korte duur, want het strikte socialistische regime in het voormalige Joegoslavië, oorlogen in de Balkan en politieke onrust deden de kwantiteit en kwaliteit van wijn geen goed. En de wijnbouw was weer naar een dieptepunt gezonken. Maar sinds de laatste 10 jaren is de beklimming uit het dal ingezet.

Servische wijngebieden en druivenrassen

Wijn wordt gemaakt van lokale druivenrassen zoals Temjanika, Vranac, Smederevka, Morava en Prokupec. En ook de internationale variëteiten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Olazsrizling zijn in de bijna 70.000 hectare wijngaarden te vinden. Typisch voor Servië zijn de ‘zandwijnen’ uit de Vojvodina provincie, in het noorden. Dit zijn wijnen die afkomstig zijn van zanderige bodems die ooit deel uit maakten van de prehistorische Pannonische Zee. Langgeleden was dit het podium van lokale rassen zoals de Kadarka. Die Kadarka vinden we vooral in Hongarije, waar Servische wijnmakers hem lang geleden naar toe hebben gebracht. Tegenwoordig vinden we in dit gematigde landklimaat wit van Chardonnay, Rijnriesling en de Olaszrizling in zowel droge als zoet versie en wijnen van Pinot Noir en Merlot.

Iets zuidelijker van deze Pannonische vlakte ligt de regio Syrmië, in Fruška Gora. Eén van de oudste, zo niet de oudste wijnregio’s van Servië, waar de Romeine Keizer Probus al wijnstokken liet aanplanten. De combinatie van heuveligheid en de nabijheid van de rivier de Donau zorgt voor een geschikt terroir voor kwaliteitswijn van onder andere de Rieslings, Portugieser en zelfs Chasselas. De wijnen uit deze regio gaan al eeuwen de wereld rond. Volgens de overlevering stond de traditionele aromatische ‘Bermet’ wijn, een zoete en versterkte wijn gemaakt met kruiden en specerijen op de wijnkaart van de Titantic ...

Ten zuiden van Belgrado, rondom de stad Smederevo staat, inderdaad, de Smederevka veelal aangeplant. Smederevka is het symbool voor viticultuur in deze regio, die uitermate geschikt is voor wijnbouw door de rivieren Morova en Donau en de losse, arme bodems. De Smederevka wordt als 'monocépage' wijn gemaakt maar ook vaak geblend met Riesling of Sémillon. Het niveau varieert van tafelwijnen tot kwaliteitswijnen gemaakt. Gamay en Prokupec vertegenwoordigen de rode wijnen. In elke uithoek van Servië wordt inmiddels wijn geproduceerd. Die uithoeken zijn ook goed te bezoeken; zeker nu Servië stevig inzet op wijntoerisme.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.