Temet Tri Morave Belo

druivensoorten Temjanika, Smederevka en Morava

Bekijk deze wijn >>

15,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

goede service

beoordeling

prima wijn en perfecte informatie

herman

Mijn aanrader: Telavi Marani Mukuzani


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van de Smederevka druif

De Smedervka is een oeroud en van oorsprong Bulgaars druivenras dat vriendelijke, toegankelijke witte wijnen geeft. Hij is in de loop der tijd uitgewaaierd over de Balkan. Je kunt bij ons één wijn van de Smederevka kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

De Bulgaren noemen hem Dimyat. In Macedonië en Servië noemen ze hem Smederevka. Hoe oud de druif precies is, dat is niet bekend. Er gaat een verhaal dat hij door de kruisvaarders vanuit de Egyptische stad Damiette mee zou zijn genomen naar Bulgarije, maar het is hoogst onzeker of dat verhaal waar is.

Wel waar is dat je de Smederevka/Dimyat in bijna heel Bulgarije in de wijngaard kunt vinden, maar het meest aan de Zwarte Zee kust. Ook in Noord-Macedonië en Servië geeft hij regelmatig acte de présence.

Het is de vader/moeder van de Misket druif, ook een typisch Bulgaars ras. In Bulgarije staan enkele varianten van de Dimyat, de Dimyat Cherven (rode Dimyat, die weliswaar een roze schil heeft maar witte wijnen geeft), de Dimyat Cheren (die geeft wel rode wijnen) en de Dimyat Edar.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.