Noord-Macedonische wijn

Noord-Macedonische wijn kopen

Toen wij nog in berenvellen door de moerassen struinden, was Noord-Macedonië al een belangrijk wijnland. En wijnmaken doen ze nog steeds, en steeds beter. De gemoderniseerde, professionele wijnhuizen kunnen constante kwaliteit leveren. Je kunt bij ons 10 Noord-Macedonische wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Noord-Macedonische wijn, dan vind je hieronder meer informatie.

Een oud wijnland

De wijngeschiedenis van Noord-Macedonië gaat terug tot ver voor onze jaartelling. De oudste archeologische vondsten in de buurt van Negotino zijn uit de 13de eeuw voor Christus. Alexander de Grote - nog altijd de 'beroemdste Noord-Macedoniër aller tijden' - was een groot liefhebber en nam graag een paar vaten mee op reis. Klik hier voor meer informatie over de Noord-Macedonische wijngeschiedenis >>

Inmiddels geldt Noord-Macedonië als een 'nieuw oud wijnland' met een heel eigen traditie en verscheidene inheemse druiven. Een dikke tachtig wijnbedrijven vormen samen de Noord-Macedonische wijnsector. Dat aantal neemt snel toe. In 2003 waren er nog geen dertig.

De Noord-Macedonische wijngaarden

De wijngaarden allemaal in de centrale Povardarie regio in het glooiende dal van de Vardar rivier. Povardarie is een regio met hete zomers en een lange herfst. De wijngaarden profiteren van een koude wind die 's nachts door de vallei blaast en de druivenstokken afkoelt. Zonder die koele wind zouden de druiven verschrompelen en zou de wijnbouw onmogelijk zijn.

De belangrijkste inheemse blauwe druif is de Vranec die inktrode, geconcentreerde wijnen geeft met behoorlijke tannines. Andere inheemse blauwe druiven zijn de Kratošija, Prokupec en Kadarka. Aan het 'witte front' biedt Noord-Macedonië de 'usual suspects' als de Chardonnay, Sauvignon Blanc en Traminer maar ook plaatselijke exoten als de Smederevka, Zilavka en Župjanka.

En dan is er nog de kwestie van de Temjanika. Volgens ons is dat 'gewoon' de bekende Gele Muskaat. Maar de Noord-Macedonische wijnboeren blijven onvermoeibaar volharden in hun standpunt dat het toch echt een inheemse Noord-Macedonisch druivenras betreft. Waarschijnlijk komt de Gele Muskaat oorspronkelijk uit de Griekse regio dus mogelijk hebben we allemaal gelijk.

Imago probleem

Doordat steed meer wijnhuizen in rap tempo investeren en moderniseren wordt de kwaliteit van de Noord-Macedonische wijn steeds beter. Noord-Macedonische wijnmakers staan te popelen om hun lokale trots tot ver over de landsgrenzen te verkopen, maar slechts enkelen slagen hier in. Noord-Macedonische wijn heeft een imago probleem.

De kern van het probleem is dat Noord-Macedonische wijn in het Westen eigenlijk geen imago heeft. Nu het toerisme naar dit fraaie landje groeit als kool, gaat dat wellicht veranderen. Steeds meer Nederlandse wijnjournalisten reizen naar Noord-Macedonië af om er de wijnmakers te ontmoeten en de wijnen te proeven. Ze komen terug met enthousiaste verhalen. Dus dat imago probleem zou binnenkort wel eens zijn opgelost in ons land. Een nationale strategie, gefocust op de kwaliteitswijnen van inheemse druiven zou ook geen kwaad kunnen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.