Noord-Macedonische wijngebieden

Noord-Macedonië is verdeeld drie grote wijnregio's die zijn onderverdeeld in 16 districten. Maar alles draait om de regio Povardarie die vanuit Skopje langs de Vardar rivier als een verticale baan over het land ligt. De wijngaarden liggen tot op 600 meter hoogte.

Noord-macedonische wijngebieden

Wijnregio Povardarie

In deze centrale wijnregio wordt ongeveer 85% van de Noord-Macedonische wijn gemaakt. De wijngaarden liggen in de brede, glooiende vallei langs de Vardar rivier. De winters zijn zacht. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 40°C. Dankzij de koele wind die 's nachts van noord naar zuid door de vallei blaast, zijn de hellingen toch uitstekend geschikt voor de wijnbouw.

Belangrijke wijnstadjes in de regio zijn Kavadarci, Gradsko en Negotino. Er is een groot aantal druiven aangeplant in Povardarie, zowel internationale soorten als de Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay, maar ook inheemse Balkan druiven als de Vranec, Prokupec, Zilavka, Smederevka, Kratošija en Stanušina.

De wijnregio's Pelagonija-Polog en Pčinja-Osogovo

Pelagonija-Polog is het westelijke deel van Noord-Macedonië. Pčina-Osogovo ligt in het oosten. Beide regio's liggen hoger dan de vallei van Povardarie, op zo'n 400 tot 900 meter. Heerlijk voor een fijne vakantie, maar minder interessant als je op zoek bent naar goede wijnen. De wijnbouw is hier beperkt en vaak kleinschalig. Particulieren verbouwen er hun eigen druiven voor de jaarlijkse privé voorraad. Liefhebbers kunnen beter het vizier op Povardarie gericht te houden.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.