Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zoveel te ontdekken...heerlijk

beoordeling

De website van AndereWijn is een echte schatkist met onontdekte pareltjes, vergeten godendrank en vaardige wijnmakers. Keuzestress in optima forma. Maar tot nu toe nog nooit spijt gehad van mijn keuzes. En groot voordeel: je hoeft niet zoals elders vaak het geval is direct 6 flessen van dezelfde wijn te bestellen. Wel 1 tip: kijk eens naar een alternatief voor die grote, dikke dozen.

Jan Harko Post

Mijn aanrader: Greco di Tufo 'Serum'


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Süd-Burgenland

sud-burgenland wijn kopen

Het prachtige, glooiende landschap van Südburgenland is één van de onbekendste Oostenrijkse wijndistricten. De Blaufränkische druif is hier zeer belangrijk. Hoewel het qua oppervlakte het grootste district van Burgenland is, zijn er nog geen 500 hectare wijngaarden.

Je zult niet snel een wijn uit Südburgenland in de schappen van de Nederlandse slijter tegenkomen. Veel wijngaarden uit het district worden door 'bijklussende' Oostenrijkers bewerkt. Deze hobbyisten verkopen hun wijn in zogenaamde Buschenschanken: typisch Oostenrijkse wijntaveernes waar je de wijnen uit de regio kunt kopen.

Ben je een keer in de buurt, breng dan zeker een bezoek aan zo'n idyllische Oostenrijkse Buschenschank. Je zult je verbazen over de kwaliteit. Deze Oostenrijkers nemen hun hobby zeer serieus. Koop je een fles, dan is het waarschijnlijk een mineralige, iets kruidige rode wijn van de Blaufränkische druif, want dat is de belangrijkste druif van de regio. Heb je een witte wijn uit Südburgenland in je handen, dan is de kans groot dat het een Welschriesling of een Weißburgunder (Pinot Blanc) is.

Eisenberg DAC en Uhudler

Südburgenland is niet het exclusieve domein van hobby-wijnboeren. Er zijn enkele wijnboeren die volledig professioneel werken en van de wijn leven. Ze zitten bij de Eisenberg en in de beroemde Deutsch-Schützen wijngaard. Een gebied met veel ijzer in de grond. Hier worden echte Oostenrijks terroir wijnen gemaakt. Nergens anders ter wereld heeft wijn van de Blaufränkische druif zo'n specifiek elegant en mineralig karakter. Het piepkleine gebiedje heeft er een DAC (Eisenberg DAC) aan te danken.

uhudlerTenslotte is de Uhudler nog het vermelden waard! Deze bijzondere wijn wordt alleen in Südburgenland gemaakt. Meestal als rosé, soms als witte wijn. Het is een cuvée van zogenaamde hybride druivenrassen: kruisingen tussen Europese en Amerikaanse druivenrassen. Soorten waar de langst doorgestudeerde vinoloog zelfs nog nooit gehoord heeft, zoals Concord, Isabella, Elvira, Clinton, Ripadella en Noah.

Lange tijd was de Uhudler vanwege deze 'illegale' druivenrassen door de Oostenrijkse wijnwetgeving verboden. Maar wijnboeren uit Süd-Burgenland bleven vasthouden aan hun tradities. Een paar jaar geleden wisten ze toch weer toestemming te krijgen om hun plaatstelijke trots te maken. En hoe smaakt Uhudler? 'Foxy', zoals de Oostenrijkers het noemen. Hij ruikt en smaakt vooral naar snoepjes, van aardbeien en frambozen. En hij is erg droog met strenge zuren. Heel apart, even wennen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.