Wijn uit Thermenregion
De Thermenregion is een Oostenrijks wijndistrict met unieke druiven, die je nergens anders ter wereld aantreft. En dan hebben we het vooral over de Rotgipfler en en Zierfandler. Ze worden vaak gemengd tot een in Oostenrijk wereldberoemde frisse blend: Spätrot-Rotgipfler. Je kunt bij ons vijf wijnen uit de Thermenregion kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Centraal in de Thermenregion ligt de 700 meter hoge Anniger berg. Aan de noordkant van de berg, tegen de rand van het Wienerwald, vind je de Rotgipfler en de Zierfandler. In de zuidelijker gelegen wijngaarden kom je een ruime aanplant van de St. Laurent en de Pinot Noir tegen en in mindere mate Portugieser, Merlot en Cabernet Sauvignon.
De wijnbouw is in de Thermenregion vermoedelijk rond het begin van onze jaartelling door de Romeinen geïntroduceerd. Ze hadden in het iets verderop gelegen Carnuntum een grote legerbasis. In de wijde omtrek werden wijngaarden aangeplant om de soldaten van het edele vocht te voorzien.
De regio dankt zijn naam aan de zwavelbronnen en de verschillende kuuroorden. Door het koele Wienerwald en de aanvoer van warme winden uit het zuidoosten, waait er in de herfst een koele bries door de wijngaarden. Die droogt de ochtenddauw op de druiven, waardoor ze lang kunnen rijpen. In de grond vind je klei, zanderige modder en bruine aarde met veel leisteen.