Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Prima wijn, snel geleverd

beoordeling

Doos met 12 flessen is niet te tillen!

Liesbeth C.

Mijn aanrader: Telavi Marani Saperavi


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Cortes de Cima

Cortes de Cima is een door de Deen Hans Jorgensen en zijn Amerikaanse vrouw Carry gesticht familiebedrijf uit de Portugese provincie Alentejo. Ze maken wijnen uit de 'Oude Wereld', maar in de stijl van de 'Nieuwe Wereld'. Dat betekent: geconcentreerd sap, rijpe tannines en een uitbundige geur. Cortes de Cima experimenteert volop met inheemse en internationale druiven.

cortes de cima wijn

Hans Jorgensen en zijn vrouw werkten jarenlang op een plantage in Maleisië, voordat ze in 1991 het ruime sop kozen. Letterlijk, want na een wereldwijde zeiltocht eindigden ze in het Portugese Alentejo om hun droom te verwezenlijken: een wijnbedrijf. Hans en Carry kozen de glooiende hellingen van de Serro do Mendro heuvels uit om hun wijngaarden aan te leggen. Ze liggen op een bodem van klei op een laag leisteen, waardoor het regenwater uitstekend wordt afgevoerd. De wijngaarden staan in de volle zon van de hete regio.

Syrah volgens Australische methoden

Aan de lokale voorschriften om een 'DOC' status te verkrijgen, had Hans weinig boodschap. Hij koos de druiven die in het specifieke terroir de beste resultaten geven. Tot verbijstering van de lokals plantte hij Syrah aan, een druif waarvoor geen enkele appellatie in de regio bestond. En hij besloot na consultatie van een Australische expert om de druiven langs ijzerdraad hoog te laten groeien, om ze meer zon te geven. Ook dat was in Alentejo nog nooit vertoond.

Hans werd aanvankelijk met argusogen door de Portugezen gevolgd. Dat veranderde toen hij zijn eerste oogst naar wijncompetities in Brussel en Londen instuurde en overladen met medailles terugkeerde. Toen 's werelds bekendste wijnschrijfster Jancis Robinson de Shiraz van Cortes de Cima één van haar favoriete Portugese wijnen noemde, kozen de plaatselijke autoriteiten eieren voor hun geld. Ze besloten de regels te veranderen om Syrah voortaan in Alentejo officieel toe te staan.

Dicht bij de natuur

Cortes de Cima werkt volgens het 'Integrated Protection Program'. Bestrijdingsmiddelen worden tot het minimum beperkt. In de wijngaarden wordt gewerkt met natuurlijke mest, het wijnhuis voorziet zelf in het irrigatiewater dat tijdens de winter wordt opgevangen en zonnepanelen zorgen voor de electriciteitsvoorziening in de kelder.

Cortes de Cima heeft 112 hectare aangeplant met blauwe druiven: Aragonez (Tempranillo), Shiraz, Touriga Nacional, Trincadeira en Petit Verdot. 28 Hectare is aangeplant met de witte Antão Vaz,Verdelho, Viognier, Sauvignon Blanc, Gouveio en Chardonnay. Naast druiven heeft Cortes de Cima 50 hectare olijfboom wijngaarden waar ze zelf olijfolie van maakt.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.